Potrivit guvernatorului, în timp ce câteva sute de mii de debitori urmăresc cu ajutorul avocaţilor anumite uşurări ale condiţiilor de credit, trebuit ţinut cont în ce măsură acestea se pot răsfrânge indirect asupra a 6-7 milioane de deponenţi.
‘S-a făcut studiul, s-a discutat cu ARB (Asociaţia Română a Băncilor). Propunerea mea către colegii din BNR şi cei de la ARB a fost să iasă împreună şi să se pronunţe asupra calculelor. Bineînţeles că nu sunt calcule simple, sunt condiţionate sau condiţionale şi este bine să le explice tehnic. Nu pot să mă abţin să nu spun că impactul este major, aşa cum ar fi major asupra sistemului bancar. Dacă Banca Naţională are o poziţie cel puţin prudentă, nu este pentru că apărăm o bancă comercială sau alta, noi apărăm cei 6-7 milioane de deponenţi din băncile româneşti. Posibil ca şi debitorii, cei care au luat credite, în anumite cazuri să aibă dreptate, dar foarte important este să ştii că, dacă ai 200.000-300.000-400.000 debitori care urmăresc cu ajutorul avocaţilor anumite uşurări în ceea ce priveşte creditele să ştii că pe partea cealaltă ai 6-7 milioane de depozitari’, a spus Isărescu, potrivit Agerpres.

Pe marginea clauzelor abuzive, mai exact a impactului lor, s-au pronunţat în ultima vreme mai mulţi oficiali din BNR, cât şi conducători din sistemul bancar, recomandând ca acestea să se judece doar la Curtea Supremă de Justiţie, dat fiind impactul lor major, care ar fi impropriu să fie decis de o instanţă inferioară, cum sunt Tribunalul şi Curtea de Apel. Date fiind implicaţiile majore, în urma discuţiilor cu FMI, s-a convenit amânarea intrării lor în vigoare până la 1 octombrie.

‘Ne amintim că în cazul Bank of Cyprus nu ştiu dacă aveam 60-70 deponenţi, şi destul de bogaţi, cu sume mari, peste 100.000 euro şi s-a făcut caz. Am avut grijă de ei, s-a negociat uneori dur cu autorităţile din Cipru şi depozitele lor nu au fost afectate de acea reducere aplicată depozitarilor din Cipru. Este foarte important să facem această analiză, tot la rece, dacă se poate, într-o discuţie neemoţională, pe cât putem şi noi şi poate şi publicul să accepte, privind impactul asupra sistemului bancar. Noi spunem că impact asupra sistemului bancar înseamnă impact asupra deponenţilor, în primul rând’, a explicat guvernatorul BNR.

Potrivit şefului misiunii FMI, dacă legea intră în vigoare, FMI crede că va fi bine să se aştepte de la momentul aplicării legii până când aceste studii de impact şi aceste examinări vor fi fost făcute pentru a se evita să se aducă daune importante sectorului financiar fără să existe temeiuri solide.

Potrivit recentelor modificări ale legii privind Codul de Procedură Civilă, dacă o asociaţie de clienţi demonstrează în instanţă că o anumită clauză dintr-un contract de credit este abuzivă, toate contractele ce conţin respectiva prevedere pot fi denunţate.