O corecţie a deficitului de cont curent până la 8-9% în acest an ar fi suficientă pentru a nu afecta foarte mult economia, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Cred că e bine să te focusezi pe limitarea corecţiei de deficit de cont curent. Să fie o corecţie treptată. Un nivel bun ar putea să-l reprezinte ceea ce se poate acoperi din investiţii străine directe”, a afirmat guvernatorul Băncii Centrale, citat de Mediafax.

„Sunt de acord că ţările de dimensiuni mici pot naviga mai bine, deşi pot la fel de bine să fie afectate mai mult”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat, de asemenea, că este necesară o stabilitate financiară pentru a avea un echilibru, „deşi ca bancher central consider că stabilitatea preţurilor reprezintă principala preocupare. Stabilitatea preţurilor sustenabilă nu poate fi atinsă pe termen lung fără o stabilitate financiară”.

Şerbănescu: „Nu cred că România va avea bani să-şi finanţeze un asemenea deficit”

Reacţiile analiştilor economici la declaraţiile guvernatorului BNR cu privire la nivelul deficitului de cont curent sunt de neîncredere cu faţă de posibilitatea finanţării acestui deficit. În plus, nu este sigur nici faptul că previziunile lui Mugur Isărescu se vor adeveri, mai spun aceştia.

„Habar n-am pe ce se bazează domnul Isărescu atunci cînd face o asemenea prognoză. Dacă se bazează aşa cum s-a bazat pe faptul că băncile nu vor scoate banii din ţară, atunci cred că nu e de bine”, a declarat pentru CAPITAL Online analistul economic Ilie Şerbănescu.

În ipoteza în care predicţiile guvernatorului Băncii Centrale se vor adeveri, rămâne problema finanţării, mai spune cunoscutul analist economic. „O reducere a deficitului de cont curent de la 12% până la 8-9% ar fi o reducere rezonabilă, dar eu cred că România nu va avea banii necesari pentru a finanţa un asemenea deficit”, a conchis Ilie Şerbănescu.