'Nu cunosc ţări în lume în care să nu se mai facă plăţi cash. Cum reuşim să aducem un bătrân care are de vânzare 2.000 de metri pătraţi la bancă? Nici nu ştiţi câte formalităţi sunt necesare pentru vânzarea unui teren', a subliniat Isărescu.

În ceea ce priveşte comisioanele bancare, guvernatorul consideră că este normal ca acestea să fie reglate de concurenţa din piaţă.

'Comisioanele practicate de bănci au fost, trebuie să recunoaştem, exagerate. Dar prin concurenţă, acestea vor ajunge la nivelul european', a mai spus guvernatorul BNR. Acesta a admis faptul că uneori piaţa trebuie forţată, dar o forţare prea mare presupune riscuri.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, plăţile şi încasările în numerar vor fi plafonate pentru toate categoriile de persoane, însă şi comisioanele percepute de bănci comercianţilor pentru plata cu cardul vor fi limitate la maximum 0,2% din valoarea tranzacţiei în cazul cardurilor de debit, respectiv 0,3% în cazul cardurilor de credit.

'Operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică de la/către oricare din aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plată fără numerar', se precizează în proiectul de ordonanţă.

Astfel, plăţile în numerar între persoane fizice vor fi limitate la 10.000 de lei pe zi, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face firmele către alte companii sau persoane fizice va fi redus la jumătate, de la 10.000 lei la 5.000 de lei.

În prezent nu există plafon pentru plăţile în numerar între persoane fizice, iar plafonul pentru plăţile în numerar pe care le pot face companiile este de 10.000 de lei pe zi.AGERPRES