BNR discută „la nivel tehnic” utilizarea celei de-a doua tranşe din împrumutul de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar. Guvernatorul BNR consideră că acest lucru ar putea ajuta la relansarea economiei şi explică mecanismele prin care banii folosiţi de Finanţe ajută politicile BNR. Explicaţii lui Isărescu vin în contextul în care preşedintele Băsescu vorbise miercuri despre posibilitatea ca tranşa a doua din împrumut să fie îndreptată spre bugetul de stat.

„În final, banii de la FMI vor ajunge tot la BNR. Dacă Ministerul Finanţelor va cheltui această tranşă pe plan intern, va vinde valuta către BNR şi va lua lei, iar moneda străină va intra în rezervă. Dacă Finanţele vor utiliza banii pe plan extern, va scuti rezerva BNR de anumite plăţi externe”, a spus Isărescu, într-o conferinţă de presă, organizată pentru prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Isărescu a arătat că o asemenea operaţiune nu va avea efect inflaţionist, chiar dacă presupune o emisiune de monedă.

„În contextul actual, reluarea creşterii economice implică un dozaj de injecţie monetară, bine cântărit, gradual, în economia românească. Atunci impactul nu va fi inflaţionist, ci de susţinere a creşterii economice”, a spus Isărescu.

„Este esenţială evitarea blocajelor plăţilor de către Guvern”

Guvernatorul BNR consideră că este esenţială evitarea blocajelor plăţilor de către Guvern, în contextul rigidităţilor cheltuielilor publice.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR, că va discuta, joi, cu reprezentanţii FMI, despre posibilitatea ca tranşa a doua din împrumutul contractat de România să fie îndreptată spre bugetul de stat şi nu spre BNR, aşa cum s-a stabilit iniţial.

Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde de euro, a intrat în luna mai la rezerva BNR. Potrivit memorandumului tehnic de înţelegere la acordul cu FMI, instituţia ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde Drepturi Speciale de Tragere (circa 1,9 miliarde euro) în luna septembrie, în funcţie de rezultatele primei evaluări şi a performanţelor economice până la jumătatea anului.

SURSA: Mediafax