Autoritățile iraniene sunt pregătite să ofere Rusiei date privind mecanismele de eludare a sancțiunilor străine, propunerea venind în contextul în care Iranul are o experiență bogată în acest domeniu. În ciuda faptului că împotriva Republicii Islamice au fost introduse tot felul de sancțiuni, până la embargoul petrolier, economia acestei țări nu numai că nu s-a prăbușit, dar adesea înregistrează o creștere impresionantă.

Astfel, din 2000 până în 2013, PIB-ul iranian a crescut cu peste 120%. De exemplu, în 2007, creșterea a depășit 30% pe an. Este adevărat, economia iraniană a fost caracterizată de instabilitate în ultimii ani. De exemplu, în anii pre-pandemici 2018 și 2019, a scăzut cu peste 40%.

Banca Centrală a Iranului a lansat propunerea

Potrivit RIA Novosti, opțiunile de eludare a sancțiunilor împotriva Rusiei sunt oferite chiar de șeful adjunct al Băncii Centrale a Iranului, Mohsen Karimi.

„Iranul, pe baza experienței sale bogate de a se afla sub sancțiuni în ultimii ani, a luat măsurile necesare pentru a ieși de sub influența dominației americane și a țărilor ostile, pe care le-am propus părții ruse”, a spus el, oferind acum aceste mecanisme Rusiei.

În Iran, în prezent se înregistrează o inflație ridicată, de peste 18%, dar ratele ridicate ale inflației sunt tipice nu numai pentru Iran, ci pentru întreaga lume.

Cifra de afaceri comercială dintre Rusia și Iran a atins un nou record în 2021, depășind echivalentul a 4 miliarde de dolari, exporturile rusești către Iran reprezentând peste 3 miliarde de dolari din această cifră, iar importurile rusești din Iran ajungând la 967,3 milioane de dolari, un salt de 21,4% față de anul precedent.

Președintele iranian a propus Rusiei eliminarea barierelor comerciale

În timpul unei vizite de două zile la Moscova în ianuarie, președintele iranian Ebrahim Raeisi a declarat că cele două țări au discutat chestiuni monetare și bancare și au convenit să elimine barierele comerciale pentru a crește schimburile comerciale la echivalentul a 10 miliarde de dolari pe an.

„Cele două țări pot lua măsuri pentru a rupe dominația dolarului asupra relațiilor monetare și bancare și pentru a face comerț cu moneda națională”, a declarat Raeisi în timpul vizitei sale.

Aproape 80% din schimburile comerciale dintre Rusia și Republica Islamică constau în prezent în produse agricole, Rusia exportând cereale și semințe oleaginoase în Iran și importând legume și fructe iraniene, care sunt apreciate pentru calitatea lor ridicată și lipsa utilizării de modificări genetice potențial dăunătoare.

Poziția Kazahstanului în această privință

Între timp, Kazahstanul spune că în prezent nu va desfășura nicio activitate intenționată pentru a sprijini Rusia în ceea ce privește eludarea sancțiunilor. Acest lucru a fost declarat de șeful adjunct al administrației prezidențiale Timur Suleimenov. Potrivit lui Suleimenov, Kazahstanul este membru al EAEU, dar face parte și din comunitatea internațională.

Cu toate acestea, experții occidentali consideră că autoritățile kazahe ar putea avea o cu totul altă intenție în această privință, dar nu doresc să atragă asupra lor sancțiuni.