Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-şi consolida programul nuclear

În prezent, oficialii americani care activează în domeniul Serviciilor de Informaţii sunt convinși că Iranul caută ajutorul Rusiei pentru a-şi consolida programul nuclear.

Guvernul de la Teheran doreşte să aibă un plan de rezervă în cazul în care un acord nuclear de durată cu puterile mondiale nu se va materializa, iar Iranul va fi supus în continuare sancţiunilor Occidentului.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sugerat, săptămâna trecută, că Iranul caută asistenţă din partea Rusiei pentru programul său nuclear în schimbul sprijinului militar acordat armatei ruse, însă informaţiile obţinute de oficialii americani nu indică existenţa unui schimb explicit în acest sens.

Informațiile din SUA sugerează, însă, că Guvernul de la Teheran a cerut ajutor Guvernului de la Moscova pentru a achiziţiona materiale nucleare suplimentare şi ajutor pentru a fabrica combustibil nuclear, care ar putea ajuta Iranul să îşi alimenteze reactoarele nucleare şi ar putea scurta timpul necesar pentru a-şi crea o armă nucleară.

Cu toate acestea, surse anonime au explicat pentru postul de televiziune CNN că riscul de proliferare nucleară variază în funcţie de reactorul pentru care este folosit combustibilul nuclear.

Rusia se opune ca Iranul să obține arma nucleară

În plus, încă nu este clar dacă Rusia a fost de acord să ajute Iranul, în condiţiile în care Kremlinul se opune de mult timp, în mod manifest, ca acest stat să obţină arma nucleară. Propunerea Iranului a venit în contextul în care parteneriatul dintre Teheran şi Moscova s-a extins în ultimele luni. Teheranul a trimis drone militare şi alte echipamente Rusiei pentru a le folosite în războiul din Ucraina, iar Moscova e posibil să ofere Iranului sfaturi despre cum să înabuşe mişcarea de protest care a cuprins țara.

Guvernul de la Teheran este convins că acordul nuclear cu puterile occidentale, renegociat după ce la Casa Albă a venit Administraţia Biden, nu va fi reactivat sau dacă va fi nu va rezista mult timp, de aceea oficialii iranieni s-au gândit să abordeze Rusia. Preocupările Iranului au apărut în timpul verii, când părea să se apropie de un nou acord nuclear cu Statele Unite ale Americii şi cu alte puteri mondiale, precum Rusia.

Teama Iranului era că o viitoare administraţie americană s-ar putea retrage din acest acord, aşa cum a făcut Administraţia Trump în 2018, aşa că a căutat o înţelegere secundară cu Guvernul de la Moscova, înțelegere care i-ar permite să îşi reconstituie rapid programul nuclear, dacă va fi necesar.

Întrebat de CNN dacă relaţiile apropiate dintre Iran şi Rusia au fost un factor care a dus la impasul discuţiilor internaţionale privind acordul nuclear Iranian, un oficial american din cadrul Administraţiei SUA a răspuns: „În mod evident, înţelegeri colaterale cu Rusia care ar submina în mod fundamental structura acordului din 2015 ar fi o preocupare serioasă şi ar reduce şi mai mult posibilitatea de a reveni la acord”. Acesta a refuzat să comenteze în mod specific evaluările Serviciilor de Informaţii.

James Acton, director al Programului de Politică Nucleară de la „Carnegie Endowment for International Peace”, nu crede, însă, că Iranul are neapărat nevoie de ajutorul Rusiei, dar susține că acest stat chiar vrea să producă cât mai repede și cât mai ieftin combustibil nuclear.