Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu! Arabia Saudită se teme de un posibil atac la Iranului. Vizează structura energetică

Statele Unite și Arabia Saudită și-au împărtășit reciproc informații care indică faptul că Iranul ar putea plănui un atac iminent asupra infrastructurii energetice din Orientul Mijlociu, în special în Arabia Saudită, a declarat un oficial american pentru CNN. Sursa nu a oferit mai multe detalii în acest sens.

Un al doilea oficial american a declarat că avioanele de luptă americane F-22 aflate deja în Arabia Saudită sunt disponibile pentru a contracara orice amenințare.

Primul oficial a declarat că nu a existat nicio creștere a nivelurilor de protecție militară americană în regiune, deoarece nu se crede că armata americană este o țintă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat marți că SUA sunt „preocupate de tabloul amenințărilor” și „în contact constant prin canale militare, diplomatice și de informații cu saudiții”.

„Nu vom ezita să acționăm în apărarea intereselor noastre și a partenerilor noștri din regiune”, a declarat Price în cadrul unei ședințe de informare a departamentului. El a precizat că nu are cunoștință de niciun avertisment public emis prin intermediul ambasadei cu privire la o amenințare și a confirmat că Departamentul de Stat este obligat să informeze cetățenii „dacă avem informații precise, credibile, care ar putea reprezenta o amenințare potențială la adresa comunității cetățenilor americani”.

Iranul și-ar putea concentra atenția asupra Arabiei Saudite

SUA consideră că Iranul ar putea încerca să concentreze atenția asupra Arabiei Saudite, pe care Iranul o acuză că ajută la alimentarea protestelor, au declarat sursele.

Wall Street Journal a relatat pentru prima dată că există indicii privind un potențial atac iranian.

Secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, nu a confirmat dacă există în prezent o amenințare specifică, dar a declarat că Pentagonul rămâne „preocupat de situația amenințărilor din regiune” și că este „în contact regulat cu partenerii noștri saudiți”.

Iranul este principalul rival regional al Arabiei Saudite, iar Riadul a întrerupt relațiile diplomatice oficiale cu Teheranul în 2016, după ce protestatarii iranieni au luat cu asalt ambasada saudită din Teheran ca răspuns la execuția de către Arabia Saudită a unui cleric șiit. Rebelii houthi susținuți de Iran au atacat, de asemenea, instalații petroliere din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în ultimii ani, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la faptul că infrastructura energetică ar putea fi o țintă pentru orice provocare iraniană în regiune.

Oficialii saudiți și iranieni s-au întâlnit discret în ultimele luni pentru a discuta probleme de securitate, inclusiv războiul din Yemen dintre Houthis și o coaliție militară susținută de Arabia Saudită. Însă un armistițiu fragil între părți a expirat luna trecută, ceea ce a dus la o nouă creștere a tensiunilor între Iran și Arabia Saudită, scrie CNN.