Rusia a obținut sute de drone iraniene capabile să fie folosite în războiul său împotriva Ucrainei, în pofida avertismentelor SUA adresate Teheranului de a nu le expedia.

Nu este clar dacă Rusia a început să zboare cu dronele împotriva țintelor ucrainene, dar dronele par să fie operaționale și gata de utilizare, au declarat oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Iranul a ignorat avertismentele

De asemenea, Iranul a fost avertizat să își reia respectarea acordului nuclear din 2015, pe care Statele Unite l-au părăsit în 2018.

Opozanții unui acord spun că ridicarea sancțiunilor impuse Teheranului ar putea permite Rusiei să își consolideze efortul de război în Ucraina și să eludeze sancțiunile impuse după invazia din februarie, prin canalizarea petrolului și a altor produse prin Iran.

Ucraina a folosit foarte mult dronele pentru supravegherea și atacarea țintelor rusești în cele șase luni de război, bazându-se pe tehnologia furnizată de SUA și de alți parteneri, inclusiv Turcia.

Luna trecută, un dispozitiv exploziv transportat de o dronă a lovit sediul Flotei ruse a Mării Negre din Peninsula Crimeea, rănind mai multe persoane. Susținătorii Ucrainei au strâns, de asemenea, bani pentru a cumpăra drone pentru efortul de război.

Confruntată cu sancțiuni economice și cu limitări ale lanțurilor sale de aprovizionare din cauza invaziei sale în Ucraina, Rusia s-a orientat tot mai mult către Iran ca partener și furnizor cheie de arme.

Tensiuni între SUA și Iran

Casa Albă a avertizat pentru prima dată în mod public luna trecută că Iranul plănuia să furnizeze Moscovei „sute” de drone armate. Câteva zile mai târziu, aceasta a afirmat că oficiali ruși au vizitat Iranul de două ori pentru a aranja un transfer.

Vorbind luna trecută, ministrul iranian de externe, Hossein-Amir Abdollahian, a declarat că Teheranul are „diverse tipuri de colaborare cu Rusia, inclusiv în sectorul apărării”.

„Dar nu vom ajuta niciuna dintre părțile implicate în acest război, deoarece credem că acesta (războiul-n.red) trebuie oprit”, a spus el.

Semnele de cooperare sporită între Moscova și Teheran au sporit îngrijorările legate de negocierile nucleare.

Este ultima șansă a Iranului

Administrația președintelui Joe Biden a răspuns săptămâna aceasta la ultima ofertă a Iranului de a relua respectarea acordului anterior. Se așteaptă acum un alt schimb de detalii tehnice, urmat de o reuniune a comisiei mixte care supraveghează acordul.

Israelienii continuă să aibă preocupări largi cu privire la reluarea unui acord căruia i s-au opus vehement în 2015, dar sunt, de asemenea, precauți cu privire la limbajul inclus în textul european propus, care acoperă elemente suplimentare, potrivit unor diplomați familiarizați cu poziția Israelului, relatează AP News.