Angajamentele pe care România le are pentru 2015 necesită cel puţin 15 miliarde de lei în plus care trebuie obţinuţi fie prin creşteri de taxe, fie prin tăieri de cheltuieli. „Ce bugete îşi pot face companiile pentru anul viitor dacă nu ştiu nici care sunt taxele principale?”, a întrebat, retoric, preşedintele Consiliului Fiscal, în contextul în care România nu are un proiect de buget pentru 2015 şi, implicit, nici un nivel precis al taxelor pe baza căruia se va construi acesta.

Dumitru a explicat că deficitul bugetar va trebui să scadă de la 2,2% la 1,4% din PIB, în 2015, însemnând un efort bugetar de circa 5 miliarde de lei. La această sumă se va adăuga impactul scăderii CAS care, deşi este o măsură bună pentru mediul de afaceri, va crea un gol bugetar de peste 5 miliarde de lei, pe termen scurt.

„Reducerea deficitului, scăderea CAS, la care se adaugă majorarea ajutoarelor sociale, a indemnizaţiilor şi a pensiilor vor însemna 15 miliarde de lei în 2015”, a spus Dumitru, arătând că este de aşteptat o creştere a taxelor.

Conferința este organizată de publicația cursdeguvernare.ro, cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României. PublicațiaCapital este partener media.

Despre impactul deciziilor guvernului de majorare a ajutoarelor sociale şi a pensiilor, Capital a ascris aici: