”În lunile martie si aprilie când a leul a cunoscut o apreciere, toți exportatorii români au suferit pierderi. Ca atare, daca ar trebui să răspundă la intrebarea "trebuie România să adere la zona euro", exportatorii ar răspunde da”, a arătat Ionescu la Masa rotundă organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în România Adoptarea Euro în 2015: beneficii și vulnerabilități.
El este de părere că aderarea la zona euro nu este doar un proces tehnic, ci și unul politic. ”România trebuie să reușească să iasă din aceast con de izolare și să își păstreze țintele propuse pentru aderarea la zona euro.
Atât timp cât cursul a fost stabil în ultimii doi ani, noi ne-am simțit ca membri ai zonei euro. Și România a cunoscut o creștere economică extraordinară în această perioadă. Stabilitatea cursului este foarte importantă. Exportul nu este subvenționat. Orice joc al cursului îl stresează pe exportator și îl pune în poziția de a fi ezitant în momentul în care încheie un contract.
Din analizele făcute asupra statelor care au aderat la zona euro, volumul schimburilor comerciale a unei țări abia ieșite din zona extra euro și intrate în zona euro se dublează”, a mai arătat Ionescu.