Ion Țiriac a răbufnit după rezultatele dezamăgitoare obținute de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Omul de afaceri avertizase de acum 20 de ani că va urma un declin abrupt.

Fostul președinte al Comitetului Olimpic Român știe care este principala cauză și a făcut noi previziuni sumbre.

„Ca să ai medalii din nimic e foarte mult. Eu am fost președinte la Sydney și la Atena, un bilanț de 45 de medalii la care nu am absolut niciun merit, toată treaba a fost moștenirea fostului regim, ne place sau nu ne place.

În următorii 15 ani, nu mai ajungem în primele 30! Genocidul care s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, nu mai avem cultură sportivă, am uitat-o, nu mai avem antrenori, metodică, selecție, a fost distrus tot regatul nostru, toată infrastructura, tineretul și-a schimbat direcția. Nu mai sunt nici bani. Este o rușine ce se întâmplă cu MTS, cu bugetele care nu există. E de vină statul”, a declarat Ion Țiriac la TVR.

Ce spune ministrul Tineretului și Sportului?

În dezbatere a intervenit și ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, care a explicat, că bugetul federației de canotaj a fost de 20 de milioane de euro și că peste 30 de sportivi de la această disciplină s-au calificat la Jocurile Olimpice, în timp ce alte federații au avut performanțe sub așteptări, precum lupte, judo sau gimnastică.

Însă Ion Țiriac s-a enervat atunci când Eduard Novak a dezvăluit câți bani a cerut pentru sport la rectificarea bugetară.

”E de discutat, domnule ministru! Ați cerut 50 de milioane, față de alea 3 miliarde pe care le dau ungurii pentru sport! Adică mai discutăm ceva? Nu mai avem de discutat nimic din punct de vedere financiar!(…)

Am discutat despre sport de performanță. De unde să vină acești campioni? Unde este tineretul care în grădiniță, în școală, nu știe ce face. Domnule ministru, sportul a devenit 100% profesionist! Pierre de Coubertin nu mai există cu ‘important e să participi!’ Nu, nu! Important e să faci bani”, a declarat Ion Țiriac.