Ion Sterian a atacat public Comisia Europeană

Ion Sterian, atac la adresa Comisiei Europene! Directorul Transgaz a reproșat public faptul că operatorului român i s-a refuzat solicitarea de finanțare din Fondul de Modernizare al UE pentru proiecte de construire de conducte în valoare totală de peste jumătate de miliard de euro.

Potrivit profit.ro, șeful Transgaz a făcut acest reproș în cadrul discursului său de la Romanian International Gas Conference. La final, a primit aplauze din partea publicului.

„N-am înțeles de ce Comisia Europeană nu a aprobat la finanțare din Fondul de Modernizare proiectele depuse de Transgaz. Unele din aceste proiecte privesc construirea infrastructurii necesare viitoarelor centralele pe gaze în ciclu combinat cu posibilitate de utilizare a hidrogenului de la Turceni și Ișalnița ale Complexului Energetic Oltenia.

Licitațiile sunt în curs pentru aceste conducte, dar nu avem bani. Ne străduim să găsim să luăm împrumuturi de la diferite bănci și instituții financiare.

Asta pentru că proiectele noastre nu au fost aprobate la finanțare. Mă întreb de ce și nu mă întreb numai eu, ci și alți factori de decizie din România. În cele din urmă, vom găsi banii necesari și vom construi conductele, însă ar fi fost bine să putem lua finanțare din Fondul de Modernizare.

Asta pentru că România a pierdut mult când am scos din funcțiune termocentralele pe cărbune”, a declarat acesta.

Companiei Transgaz i s-a aprobat numai o finanțare de 6,8 milioane de euro

Ulterior, într-o discuție cu presa, Ion Sterian a afirmat că operatorului i-a fost aprobată din Fondul de Modernizare doar o finanțare de 6,8 milioane euro pentru proiectul conductei ce va alimenta viitoarea centrală pe gaze de la Mintia. Pentru conducta Tuzla-Podișor, compania primise deja o parte din finanțare în cadrul sesiunii anterioare de depunere de proiecte.

„Încercăm să contractăm un credit sindicalizat. Am chemat la discuții toate marile bănci din România, dar suntem în contact și cu JP Morgan și Goldman Sachs din SUA”, a spus directorul general al Transgaz.

În luna august a acestui an, Transgaz a anunțat că a depus aplicații la Ministerul Energiei pentru a obține finanțare din Fondul de Modernizare al UE pentru 7 proiecte investiționale, în valoare totală de peste jumătate de miliard de euro.

Fondul de Modernizare european este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030.

Sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre UE cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.