Totul s-a întâmplat după ce protestatarul Marian Ceauşescu a mers la casa lui Ion Iliescu, având în mână o sorcovă decorată cu o seceră şi un ciocan.

În loc de urări de bine, protestatarul a scandat minute în şir amenințări în faţa casei lui Iliescu.

Mesajul transmis de protestatar

„Am venit la acest criminal Ion Iliescu să vă arăt şi sorcova cu care am venit să îl sorcovesc. Sorcova, vesela, să trăiţi, să îmbătrâniţi şi să fiţi sănătos pentru ca justiţia să îşi facă dreptate. Închizi geamul? Te aşteptăm în sala de judecată, criminalule“, a strigat protestatarul în faţa locuinţei fostului preşedinte.

A fost nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a-l linişti pe protestatar.

Ce s-a întâmplat cu Dosarul Mineriadei

Lipsa dispoziţiei de începere a urmăririi penale pentru faptele pretins comise de inculpaţii Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil şi Florescu Mugurel Cristian în perioada 11-12 iunie 1990 ”sub aspectul nelegalităţii urmăririi penale efectuate în cauză după redeschiderea urmăririi penale în ceea ce priveşte comiterea infracţiunii de crime împotriva umanităţii în varianta normativă a uciderii unor persoane”, reprezintă o neregulă a Parchetului General, se arăta în sentinţa ÎCCJ.

Dosarul Mineriadei se întoarce la Parchet, iar rechizitoriul care îi viza pe Iliescu, Roman, Voiculescu şi Măgureanu este nul, a decis joi Înalta Curte de Casație și Justiție.

Decizia de retrimitere a Dosarului Mineriadei la Parchet este definitivă, după ce, ÎCCJ a respins toate contestaţiile depuse de Parchetul General, părţile vătămate şi unul dintre inculpaţi.

Astfel, ÎCCJ a respins, ca nefondate, contestaţiile formulate de: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; inculpatul Peter Petre; persoanele vătămate (…), părţile civile (…), moştenitorii (…), contestatoarea ASOCIAŢIA VICTIMELOR MINERIADELOR 1990-1991 împotriva încheierii nr.192 din 8 mai 2019, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul 1752/1/2017/a1.4.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a contestat decizia din 8 mai 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost retrimis la Parchetul General.

„În cauza cunoscută generic sub denumirea ”Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, la data de 14 februarie 2020, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (structura competentă în acest moment), în conformitate cu dispoziţiile art. 888 alin. 1 lit. d din Legea 304/2004, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 7/2019, cu modificările şi completările ulterioare, şi art.347 alin. 1 Cod procedură penală, a declarat contestaţie împotriva Încheierii nr. 192 pronunţată la 8 mai 2019 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, cu privire la inculpaţii: Iliescu Ion, Roman Petre, Voiculescu Gelu Voican, Măgureanu Virgil, Florescu Mugurel Cristian, Dumitrescu Emil, Ionescu Cazimir Benedict, Sârbu Adrian, Cozma Miron, Drella Matei, Burlec Plaieş Cornel, Dobrinoiu Vasile, Peter Petre şi Ghinescu Alexandru”, arăta, în februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.