Fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal în Dosarul Mineriadei. Procurorii i-au adus, vineri, la cunoștință calitatea din dosar.

Informarea s-a făcut la domiciliul fostului șef de stat, în prezența avocatului, având în vedere vârsta înaintată și starea precară de sănătate.

”În cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorii militari din cadrul Secţiei parchetelor militare au dispus, la data de 19.04.2024, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Iliescu Ion, la data faptelor preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională şi preşedinte ales al României, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”, anunţă, vineri, Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Ion Iliescu a fost informat cu privire la calitatea sa în dosar

Fostul președinte a fost informat vineri dimineață cu privire la calitatea sa în dosar. Informarea a avut loc la domiciliul său, în prezența avocatului, având în vedere vârsta înaintată și starea precară de sănătate.

Cu o zi înainte, Parchetul General a anunțat continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei față de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma și generalii Vasile Dobrinoiu și Petre Petre.

Ion Iliescu
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Fostul președinte, audiat în Dosarul Mineriadei

Vineri, 26 aprilie, Ion Iliescu este audiat în Dosarul Mineriadei. Procurorii s-au deplasat deja în această dimineață la locuința fostului președinte. Având în vedere vârsta sa înaintată (94 de ani), el nu a putut merge personal la sediul Parchetului General.

În acest context, generalul Cătălin Ranco Pițu a detaliat probele care demonstrează că puterea politică de atunci a condus la o acțiune cu pierderi umane.

„Pentru a înțelege concret mineriada din iunie 1990 trebuie să facem un arc în timp și să ne întoarcem în decembrie 1989. La data de 22 decembrie puterea politico-militară a fost acaparată. Revoluția a fost confiscată de un grup care printr-o lovitură de stat a preluat puterea politico-militară.

Șeful politico-militar ajuns, începând cu 22 a fost Ion Iliescu. Acesta era un comunist convins, de altfel, tot la 22 decembrie, atunci când românii au avut posibilitatea să-l cunoască prin intermediul TVR acesta a lăudat valorile comuniste spunând că acestea au fost întinate de Nicolae Ceaușescu. El se adresa tuturor cu apelativul „tovarășe”. Primul său discurs din Balconul Central a început cu „stimați tovarăși”, după a fost huiduit”, a declarat el într-un interviu pentru Antena 3 CNN.

Nu se justifică intervenția în forță împotriva celor din Piața Universității

Pe baza dovezilor din dosarul Mineriadei, se susține că Ion Iliescu, prin intermediul Mineriadei, urmărea să elimine opoziția. Implicit, dorea să submineze democrația. Nu se putea presupune că gândea într-un spirit democratic. În opinia sa, evenimentele de la Piața Universității, începute în 22 aprilie 1990, erau deja încheiate atunci când minerii au fost aduși.

Cătălin Ranco Pițu a subliniat că nu exista nicio justificare pentru intervenția în forță împotriva celor 200 de oameni rămași în Piața Universității la data de 13 iunie.

El a explicat că aproximativ 1500 de cadre ale Ministerului de Interne au fost aduse pentru intervenție. Acestora li s-au alăturat ulterior și 200 de muncitori de la IMGB. Utilizarea unei forțe atât de mari părea nejustificată în contextul real al situației, deoarece se credea că fenomenul de la Piața Universității era pe cale să se stingă.