Miercuri, 6 ianuarie, Republica Moldova a primit o parte din ajutoarele promise de preşedintele român Klaus Iohannis în timpul recentei sale vizite la Chişinău. Este vorba despre o tonă de medicamente şi echipamente în valoare de peste 650.000 de lei, care au ajuns astăzi la vecinii de peste Prut, potrivit Radio Chişinău.

Transportul este rezultatul angajamentelor pe care ţara noastră şi le-a asumat faţă de cetăţenii Republicii Moldova, precizează Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău, prezent la evenimentul primirii ajutoarelor româneşti. Bucureştiul a oferit şi până acum sprijin Republicii Moldova în lupta cu virusul COVID-19, a subliniat el.

Ce conţine, mai exact, transportul care a ajuns la Spitalului Clinic Militar Central din Chişinău?

Lotul de asistenţă transmis Spitalului Clinic Militar Central de la Chişinău se înscrie în şirul acţiunilor prieteneşti din partea României în vederea combaterii COVID-19. Acesta conţine medicamente, echipamente şi consumabile pentru protecţia personalului medical, precum şi pentru prevenirea şi combaterea maladiei. Este vorba de dezinfectant Clorom, combinezoane, măşti şi viziere de protecţie, alcool sanitar şi măşti chirurgicale. Ajutoarele pentru combaterea pandemiei de COVID-19 reprezintă o donaţie a Ministerului Apărării Naţionale din România, indică postul de radio citat.

Aceste ajutoare sunt foarte importante pentru medicii din Republica Moldova şi ne ajută să facem faţă infecţiei, a declarat consilierul prezidenţial în domeniul sănătăţii, Ala Nemerenco, subliniind importanţa colaborării dintre Chişinău şi Bucureşti în contextul crizei pandemice.

De asemenea, ministrul moldovean al apărării, Victor Gaiciuc, a mulţumit României pentru sprijinul acordat.

Noul pachet de asistenţă pentru Republica Moldova, anunţat de Iohannis la finalul anului trecut

În cadrul vizitei sale la Chişinău, la 29 decembrie, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru Republica Moldova. Astfel, Bucureştiul va oferi 200.000 de doze de vaccin anti-COVID, precum şi medicamente şi echipamente medicale. Totodată, în perioada următoare, la Chişinău vor veni experţi din România care vor oferi asistenţă pentru a pune la punct strategia de vaccinare, scrie Agerpres.

În acelaşi timp, s-a decis reluarea finanţării pentru proiecte concrete în baza unui grant nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, sprijin pentru agricultori sub formă de 6.000 de tone de motorină, sprijin pentru societatea civilă şi mass-media în valoare de cel puţin 250.000 de euro.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea