Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că în cazul în care UE va obliga România să primească mai mulţi refugiaţi decât locurile pe care le are disponibile, membrii CSAT au vehiculat ideea de a folosi fonduri europene de extindere a facilităţilor de primire a imigranţilor şi pentru construirea de noi centre de primire.

'Este posibil ca printr-o procedură care va fi aplicată săptămâna viitoare UE să ne oblige să primim mai mulţi refugiaţi decât am oferi noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, care nu cred că ajută la rezolvarea problemei refugiaţilor, dar care cel puţin teoretic este posibil şi atunci am discutat ce se poate întâmpla şi în acest context. Dacă se întâmplă, atunci este clar că trebuie să întreprindem ceva. S-a vehiculat ideea, dar nu s-a luat o decizie, care probabil ar putea aduce la o soluţie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilităţilor de primire a refugiaţilor sau in extremis de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiaţi', a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, după şedinţa CSAT.

El a arătat că informările cu privire la imigranţi în cadrul CSAT au fost foarte bune şi a precizat că la Consiliul JAI de săptămâna viitoare România va pleda împotriva cotelor obligatorii de imigranţi.

'S-a discutat despre modul în care România se va prezenta la Consiliul JAI de săptămâna viitoare. S-a explicat membrilor CSAT care este poziţia României. În speţă ministrul de Interne va avea un mandat foarte asemănător ca cel de la ultima şedinţă a Consiliului JAI: România este solidară cu celelalte state membre din UE, dar nu putem să considerăm cotele obligatorii o soluţie la problema migraţiei. Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI', a arătat Iohannis.