Klaus Iohannis a semnat, luni, un decret în acest sens. Oana Cristina Popa a fost numită ambasador în Serbia în anul 2016. În iunie 2020, ea a fost numită şef al Delegaţiei UE în Muntenegru.

Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege foarte importantă pentru lăcașele de cult. Aceasta a fost adoptată încă din mai de Parlament dar a fost vehement contestată de cei din USR și din UDMR. Ce prevede mai exact această lege.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea articolului 1 alineatul 1 din Legea privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate în folosinţa unităţilor de cult, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit formei pentru promulgare a legii, „imobilele aflate în proprietatea statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, atribuite în folosinţă gratuită cultelor religioase după 1 ianuarie 1990, pot fi transmise fără plată în proprietatea unităţilor de cult deţinătoare, în condiţiile prezentei legi”.

Legea a fost adoptată în Parlament pe 27 mai, iar pe 11 iunie a fost transmisă o sesizare de neconstituţionalitate de către deputaţi aparţinând grupurilor parlamentare ale USR, UDMR şi de deputaţi neafiliaţi. Pe 8 iulie, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile Legii pentru modificarea art.1 alin.(1) din Legea nr.239/2007 privind reglementarea regimului juridic al unor bunuri imobile aflate în folosinţa lăcaşelor de cult sunt constituţionale în raport cu criticile formulate.

Cei din USR au susținut că în loc să sprijine agricultorii să comaseze terenuri și să dezvolte agricultura, statul se va ocupa să comaseze terenurile doar pentru biserici.

Ce prevede legea

1. Terenurile fărâmițate și răspândite deținute de biserici vor putea fi trecute în proprietatea statului și în schimb se vor primi terenuri comasate, parcele de dimensiuni mari.

2. Nu se vor plăti diferențe de valoare între terenurile schimbate. Astfel, în schimbul unor terenuri fără acces și lipsite de utilități, la distanță de așezări, biserica va putea primi terenuri extravilane de-a lungul drumurilor importante sau la marginea marilor orașe, fără să plătească nicio diferență.

3. Bisericile vor putea primi teren chiar și atunci când nu vor da teren la schimb, ci doar drepturi litigioase sau adeverințe – adică chiar și atunci când nu au în proprietate terenul cu Titlu de proprietate.

„Practic, legea va lăsa Agenția domeniilor statului fără cele mai bune terenuri, iar în schimb va accepta terenuri farâmițate și dispersate, în cazul bun, drepturi litigioase sau adeverințe lipsite de valoare, în cazul rău. Mai mult, prin prevederea potrivit căreia nu se plătește diferență de valoare pentru terenurile schimbate, acest proiect facilitează tunuri de genul celui care făcea carieră nu demult, avându-i ca protagoniști pe un fost parlamentar român, proprietar de club de fotbal, și Ministerul Apărării Naționale.

Anul trecut Dragnea voia să dea 65.000 de ha de păduri cultelor religioase, acum au votat o lege prin care terenurile mai valoroase de la Agenția domeniilor statului trec în proprietate privată a bisericilor”, arăta deputatul USR de Bihor Silviu Dehelean într-un comunicat transmis atunci.

Sursă foto: INQUAM/George Călin