“Am constatat că Guvernul nu face nimic pentru diminuarea efectelor crizei, după speranţele pozitive de la începutul anului când am constituit Consiliul Investitorilor Români. După nouă luni vedem doar măsuri coercitive şi nimic pentru stimularea economiei. Peste 17.000 de firme au intrat în insolvenţă în 2013 şi sperăm că măcar acum, în ceasul al 14-lea, cineva ne va asculta", a declarat Ioan Niculae.
Omul de afaceri a mai declarat că situaţia dificilă în care se găsesc companiile este valabilă nu doar pentru investitorii români, ci şi pentru cei străini. "Şi investitorii străini. şi cei români au parte de aceleaşi probleme. Nu e departe momentul când Renault va alege să plece din România. Vedem cu mare dezamăgire că măsurile agreate de mediul de afaceri cu FMI şi Comisia Europeană nu sunt luate în seamă", a spus Niculae. Acesta a arătat că momentul în care și Renault se va retrage din România cu Dacia cu tot nu este departe.

“Nu a fost luată nici o măsură de relansare economic  până acum. Guvernului îi este frică să ia măsuri de acest tip, gen scutiri de la plata impozitului pe profit.”, spune și Alin Burcea, președintele Paralela 45 și cofondator FIA.

Niculae  Dușu, președintele Celco, cel mai mare producător de BCA din România, a arătat că într-o lună de la creșterea TVA de la 19% la 24%, activitățile de construcții au înregistrat o scadere de 30%, urmate apoi de insolvențe și falimente ale firmelor din domeniu.


Nivelul TVA este invers proporțional cu eficiența administrației și direct proporțional cu evaziunea. Pe medie, România are un randament al colectării TVA de 52%, înseamnă că România colecteaza un TVA de 12,5%, adică jumătate din cota pe care cu toții credem că o plătim", a declarat Gabriel Biriș, avocat în cadrul casei de avocatură Biriș Goran, la Forumul Investitorilor Autohtoni.

"Guvernele noastre au venit să ne spună că trebuie să plătim taxe mai mari pentru că ei sunt incompetenți (…) Să ne oprim din cârpeli și să facem lucrurile așa cum trebuie", a adăugat Biriș.

Ioan Niculae a declarat că propunerile celor peste 500 de oameni de afaceri reuniți în FIA vor fi strânse într-un memoriu care va fi depus la toate forurile competente, de la guvern și ministere la camerele de specialitate din Parlament.