Capital: Cum vor evolua afacerile InterAgro în acest an față de 2010?
Ioan Niculae: Afacerile în cursul acestui an vor crește, în medie, cu 42-45% față de anul anterior. Sper într-o cifra de afaceri de 1,5 miliarde euro per total grup. Unul dintre motivele principale ale acestui plus este reprezentat de creșterea prețurilor la cereale, concomitent cu obținerea unor recolte cu peste 20% mai mari decât în 2010 și în parametrii calitativi superiori. Prețurile la cereale au crescut cu circa 60-70% în acest an față de 2010. Tona de porumb era circa 90 de euro în 2010, iar în aprilie 2011 am cumpărat cu 200 de euro, acesta fiind produsul cu cea mai mare creștere a prețului în acest an. Tona de grâu era anul trecut circa 120 dolari, în acest an este 280 dolari. Totodată, există o creștere a prețurilor la îngrășaminte chimice cu peste 45% pe plan mondial, în legătura directă cu creșterea prețurilor la cereale și, în general, la alimente. Un alt motiv important este reprezentat de achizițiile noi efectuate pe parcursul acestui an: Giurgiu Nav, ferme agricole cu o suprafață totală de peste 7.000 hectare care deja produc, contribuind la creșterea cifrei de afaceri. Achiziția Giurgiu Nav s-a făcut contra sumei de patru milioane euro, dar problema principală va fi reprezentată programul de restructurare și investițiile majore care trebuie făcute. Acolo s-a furat ca în codru, este prăpăd. Voi face investiții de 21 milioane euro în primul an. Referitor la suprafața terenurilor agricole exploatate de InterAgro, compania exploata, direct și cu firmele din grup, anul trecut, 48.875 hectare. În acest an suprafața a depășit peste 55.000 hectare.
Capital: Ce capacități de stocare a cerealelor are, în prezent, InterAgro?

I.N.: Capacitatea de stocare a InterAgro a crescut la peste 800.000 tone în silozuri și peste 400.000 în magazii. Creșterea este determinată de construirea și darea în folosință a încă unui siloz de 100.000 tone la Zîmnicea. Totodată, sunt în construcție încă doua silozuri cu capacitate totala de 140.000 tone, astfel că, în a doua parte a anului 2012, ne vom apropia de 1.000.000 tone numai în silozuri.
Capital: Care credeți că sunt cele mai mari probleme ale agriculturii românești?
I.N.: Lipsa de finanțare și lipsa unei politici naționale și a unor strategii de susținere a agriculturii. De fapt, în direcțiile stategice propuse de Guvernul României, trei sectoare importante ale oricărei economii naționale, industria energetică, incluzând industria petrolului și a gazelor naturale și industria de producere a energiei electrice, industria chimică și petrochimică și agricultura nu au încăput în planul de direcții strategice pe următorii cinci ani.

Capital: Cât mai are Romgaz de recuperat de la InterAgro?
I.N.: Interagro mai are de plătit la Romgaz suma totala de 124 milioane lei, aproximativ 39 milioane dolari. Suma reprezintă livrările de gaz pe circa 26 de zile, deci mai puțin de o lună de livrare, în tranșe lunare convenite cu Romgaz, și achitate 100% până în prezent.
Capital: Ați vrut vreodată să fiți acționar la clubul de fotbal Dinamo București?

I.N.: Niciodată nu am fost interesat, am clubul meu de fotbal (Astra Ploiești – n.r.) pe care l-am creat și îl susțin.
Capital: Cum merg afacerile companiei de transport aerian?
I.N.: Firma de aviație Interaviation deține deja două aparate de zbor. Primul este un avion de nouă locuri și un elicopter de cea mai înaltă clasă, care au obținut AOC (permisul de operare) și în primele trei luni de funcționare au avut o cifră de afaceri promițătoare, pe clasa "ultra VIP". Cifra de afaceri a Interaviation, în primele șase luni ale acestui an, este de circa 470.000 euro.
Capital: Cine sunt principalii beneficiari ai taxării inverse?
I.N.: În primul rând, statul a avut de câștigat, piața neagră reducându-se de la 65-70% la maxim 10-15%. Apoi, au avut de câștigat toți agenții economici care operează legal.
Capital: În ce stadiu se află activitatea la cele șase combinate controlate de InterAgro? În ce stadiu vă aflați cu centralele pe cogenerare?
I.N.: Toate combinatele sunt în proces de modernizare. Peste 150 milioane euro s-au băgat într-un singur combinat, cel de la Piatra-Neamț. Două centrale pe cogenerare sunt într-un stadiu foarte avansat, cele de la Turnu-Măgurele și Slobozia, care vor fi terminate în acest an. Una a intrat deja în funcțiune, cea de la Zîmnicea. Cele de la Bacău și Piatra-Neamț vor fi finalizate până la sfârșitul semestrului întâi din 2012, iar Făgăraș până la sfârșitul anului 2012. Utilajele sunt sosite la cele din Turnu-Măgurele și Slobozia, în proporție de 85%. Este vorba despre 10 ansambluri complete, turbine, generatoare, cazane recuperatoare, dintr-un total de 12, plus compresoarele de gaz. Toate urmează să intre în funcțiune, începând din trimestrul al patrulea din 2011, până la sfârșitul anului 2012. Aceste vor însuma, împreună cu cele date deja în funcțiune, peste 100 MWh. Investițiile totale în cogenerare vor depăși 100 milioane euro.