In februarie a.c, surse oficiale anuntau ca Guvernul va analiza, caz cu caz, solicitarile investitorilor majori de acordare de facilitati fiscale. Capete de lista: producatorul german de anvelope Continental si Solectron – companie americana specializata in servicii si produse in domeniul electronicii. Daca cei doi investitori majori demonstreaza ca si-au respectat contractele cu statul roman, vor primi inlesnirile fiscale si vamale negociate cu acesta. Si cum Continental si Solectron indeplinesc conditia, OK-ul Guvernului pare doar o formalitate usor intarziata. Pare dar nu este, pentru ca sarabanda legislativa din Romania ii arunca pe investitori de unde plecasera cu un an in urma. Ei sunt obligati sa ceara din nou avizul Consiliului Concurentei, aviz care, in 1999 le fusese dat in baza Legii concurentei si care, in 2000, nu mai este valabil. Intrarea in vigoare a Legii ajutorului de stat cere o noua procedura.
Continental a batut palma cu Guvernul roman cu doi ani in urma. Compania germana a avut promisiuni ferme din partea Palatului Victoria ca va beneficia de facilitati fiscale. Inca le mai asteapta. La fel si americanii de la Solectron.
Spre finele anului trecut, Agentia Romana de Dezvoltare, in baza OUG nr. 67/1999 privind investitiile majore, a elaborat doua proiecte de hotarari de guvern care acordau investitorilor facilitatile promise. Proiectele au fost trimise, pentru avizarea concentrarii economice, la Consiliul Concurentei. Dupa un stagiu de cateva saptamani, au fost aprobate, in baza Legii concurentei. De pe cele doua proiecte de hotarari de guvern nu mai lipsea decat semnatura premierului Radu Vasile, inca in functie la acea data.
Schimbarea legilor, tristetea investitorilor
Intre timp s-a schimbat prim-ministrul, dar si legislatia. Noul sef al Executivului a inceput prin a da emotii puternice investitorilor. La debutul mandatului sau de prim-ministru, Mugur Isarescu transa necrutator soarta celor doua proiecte de hotarari de guvern ce acordau facilitati vamale si fiscale companiilor Continental si Solectron. „Guvernul nu va mai solicita Fondului Monetar International acordarea facilitatilor pentru investitori, deoarece acestea nu au adus nimic bun Romaniei. Avalansa de facilitati a distrus sistemul fiscal si credibilitatea acestei tari”, declara premierul in momentul respectiv. Dupa nici doua luni de zile, atitudinea sa avea sa se schimbe cu 180 de grade.
Cu toate acestea, nici Solectron si nici Continental nu au de ce sa rasufle usurate. Pentru ca facilitatile solicitate sunt ajutor din partea statului roman, intra sub incidenta unei noi legi. Avizele anterioare nu mai sunt valabile. Investitorii trebuie sa se intoarca la Consiliul Concurentei, pentru alte avize, de data aceasta pe baza Legii ajutorului de stat. „Conform acestei legi, orice ajutor de stat, sub orice forma si indiferent de beneficiar, trebuie autorizat de Consiliul Concurentei. In caz contrar, daca Guvernul aproba hotararile asa cum sunt ele acum, Consiliul poate declara ajutorul ca fiind ilegal si poate cere recuperarea sumelor de la bugetul statului”, spune Viorel Munteanu, presedintele Consiliului Concurentei.
Urmeaza asadar un nou stagiu la portile Consiliului Concurentei. Si cum timpul se scurge in detrimentul investitorilor, este foarte posibil ca, o data capatate noile avize, acestia sa afle ca OUG nr. 67/1999 a fost, din considerente bugetare, suspendata si ca investitiile de peste 50 milioane USD sunt, in fata fiscului roman, pe picior de egalitate cu cele de cateva sute de dolari. Ipoteza plauzibila, avand in vedere rapiditatea cu care premierul isi schimba declaratiile si statul legile.