Indicele pan-european STOXX 600 a înregistrat o scădere de 0,1%, influențat negativ de reculul acțiunilor din domeniul sănătății, precum cele ale companiilor Roche și Novo Nordisk. Acestea au contrabalansat avansul înregistrat de titlurile din industria minieră. Investitorii privesc cu interes către o săptămână intensă din punct de vedere al publicării rezultatelor financiare în Europa și SUA. Sunt atenți la eventualii indici referitori la efectele incertitudinilor comerciale asupra cererii și marjelor de profit.

Stellantis a comunicat luni, 21 iulie, că anticipează o pierdere netă de 2,3 miliarde de euro pentru primul semestru al anului 2025. Asta ca urmare a unui proces amplu de actualizare a portofoliului de produse și a impactului taxelor vamale impuse de SUA. Cu toate acestea, titlurile constructorului auto au închis cu un plus de 1,5%, în ciuda volatilității resimțite pe parcursul ședinței de tranzacționare. Acțiunile Ryanair au urcat cu 5,7% după ce compania a raportat o dublare a profitului trimestrial. S-au impulsionat astfel și alte titluri din sectorul aviatic. Lufthansa și EasyJet consemnează creșteri de aproximativ 1% fiecare.

Tensiunile SUA – UE cauzează probleme

Discuțiile comerciale dintre UE și SUA au rămas în centrul atenției, în condițiile în care diplomații europeni au confirmat că se analizează măsuri „anti-coerciţie” care ar permite blocului comunitar să restricționeze accesul firmelor americane la licitațiile publice sau să introducă restricții în lipsa unui acord.

Președintele american Donald Trump a avertizat că va impune tarife vamale de 30% pentru bunurile importate din Europa dacă nu se ajunge la un consens până la 1 august.

„Întrebarea-cheie este dacă UE va accepta un acord dezechilibrat în favoarea SUA sau dacă Trump ar tolera contramăsuri europene fără a escalada conflictul tarifar”, a declarat Henry Cook, economist-șef la MUFG Bank.

Pierderile trebuie recuperate

Indicele STOXX 600 reușise recent să recupereze pierderile din aprilie, când Doanld Trump a introdus tarife comerciale la nivel global. Însă incertitudinile persistente mențin o atitudine precaută în rândul investitorilor. În consecință, aceștia s-au reorientat luni către active percepute ca fiind sigure, precum aurul și titlurile de stat europene.

Printre companiile cu evoluții notabile s-a aflat Delivery Hero, care a consemnat o apreciere de peste 16% a acțiunilor, cea mai mare într-o singură zi din ultimul an, după ce Prosus a propus diminuarea participației și renunțarea la locul din consiliul de administrație, cu scopul de a calma îngrijorările Uniunii Europene cu privire la acordul de 4,1 miliarde de euro cu Just Eat Takeaway, scrie stiripesurse.ro.