Investitorii se întorc cu bani în Europa, după ce s-a dovedit că recesiunea apocaliptică nu mai vine

De trei luni încoace, moralul consumatorilor germani s-a îmbunătățit, asta din cauză că îngrijorările referitoare la posibile greutăți economice și financiare s-au mai domolit. De asemenea, așteptările privind economic și veniturile sunt mai mari.

Domolirea acestor îngrijorări este un semn bun, scrie presa internațională, care adaugă că este de așteptat ca plătitorii de taxe să nu mai aibă atât de multe rețineri în ceea ce privește cheltuielile, susținând astfel creșterea economică.

De cealaltă parte, investitori au început să aducă bani pe piețele de acțiuni, obligațiuni și valutare ale Uniunii Europene. Dacă până acum acestora le era frică de faptul că ne vom confrunta cu o mare recesiune, acum lucrurile s-au schimbat peste noapte.

Impuls suplimentar pentru economia europeană orientată spre export

Economia europeană orientată sper export a primit un impuls suplimentar datorită temperaturilor mai ridicate decât în alți ani. Depozitele pline de gaze naturale arată că există mai puțină îngrijorare cu privire la o eventuală penurie de energie și facturi uriașe. Pe lângă asta, mai vorbim și despre redeschiderea cu viteză a economiei chinezești.

Cele mai recente date arată că activitatea de afaceri din această zonă a revenit la creștere, cu toate că a fost una modestă. Presa internațională scrie că acesta este unul dintre indicatorii care arată că scăderea economică a regiunii s-ar putea să nu fie așa de gravă precum se estimase inițial.

JPMorgan a îmbunătățit previziunile referitoare la creșterea economică din zona euro în primul trimestru la 1%, de la o contracţie de 0,5% cât estima anterior. Datele de la BofA Global Research publicate vineri arată primul flux săptămânal de bani ai investitorilor care intră în fonduri europene de acţiuni din ultimul an.

Piețele merg pe aceleași vibrații pozitive

Reuters mai notează că piețele merg pe aceleași vibrații pozitive, subliniind că euro se îndreaptă spre cea mai mare creștere din ultimele trei luni față de dolar după 2011, apreciindu-se cu aproape 10 procente.

Acţiunile europene le-au depăşit cu mult la performanţă pe cele din SUA. Indicele bursier de referinţă EURO STOXX este în faţa mai celebrului S&P 500 cu peste 18 punc­te procentuale, câştig cumulat din septembrie. Morgan Stanley spune că acesta este cel mai bun sprint din ultimii 20 de ani al acţiunilor euro­pene faţă de Wall Street.

De asemenea, investitorii își reduc expunerea la Wall Street, unde acţiunile companiilor de tehnologie scumpe sunt afectate de creşterea ratelor dobânzilor.

„Europa îşi revine spectaculos“, spune strategul de la Nomura Jordan Rochester.

Din septembrie 2022, euro a depășit dolarul cu 15 procente. Atunci, euro a atins minimul istoric de 0,9528 de dolari pe unitate. Pe fond, analiștii cred că moneda europeană are destulă energie să mai urce.

Nomura se aşteaptă ca euro să ajungă la 1,16 dolari pe unitate până la sfârşitul acestui an, scrie Reuters.