AIPC solicită Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare ca investitorii să fie consultaţi cu privire la clarificarea statutului pieţei Rasdaq, având în vedere că aceştia au investit de mai bine de 15 ani în acţiunile companiilor listate pe această piaţă, fiind convinşi că Rasdaq este o piaţă reglementată. Redăm în continuare comunicatul Asociației.

„Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital îşi exprimă consternarea faţă de modul în care o serie de instituţii mass-media si chiar ale pieţei de capital au ales să prezinte decizia Curţii de Justiţie a U.E. din 22 martie 2012. Prin articole de presă şi/sau intervenţii repetate, acestea au acreditat ideea că această decizie declară piaţa Rasdaq nereglementată şi au clamat desfiinţarea acestei pieţe. Ştiam că C.N.V.M.  nu-şi va asuma niciodată responsabilitatea care îi revine pentru situaţia deplorabilă în care se află piaţa de capital din România, dar nu ne imaginam că va da dovadă de atâta zel până şi în demolarea structurilor existente ale pieţei şi în afectarea încrederii investitorilor în această piaţă.

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital este nevoită să facă următoarele precizări, deşi această decizie poate fi consultată fără probleme de către orice persoană interesată pe site-ul Curţii:

1. Declararea pieţei Rasdaq ca reglementată/nereglementată nu constituie obiectul de fond al acestei decizii. Curtea a fost chemată să se pronunţe în privinţa unor aspecte apărute într-un proces penal în care o serie de brokeri şi o persoană fizică sunt acuzate  de manipularea pieţei de capital de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi nu ia nicăieri în discuţie situaţia concretă de pe piaţa Rasdaq (autorizare, emitenţi, investitori, etc.)