Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi Prim – Ministrul Ludovic Orban, alături de reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere  – CNAIR, au verificat vineri stadiul lucrărilor de modernizare ale DN 67C – Transalpina.

Cu această ocazie, ministrul Bode a subliniat faptul că Guvernul va continua investiţiile la DN 67C Transalpina, în limitele legii, pentru punerea în siguranţă a circulaţiei, ţinând cont de faptul că un dosar privind contractul de modernizare a drumului este în instanţă.

”Vom continua investiţiile”

În acest sens ministrul Lucian Bode a afirmat că, în 2020, din bugetul CNAIR a fost prevăzută suma de 16,3 milioane lei pentru asfaltarea unui număr de 32 de kilometri de drum, realizarea a 10.000 de metri liniari de parapete şi au fost amplasate 250 de indicatoare rutiere şi marcaje.

„Din păcate, în ultimii ani, nu s-a investit aproape nimic în tot ce ar fi trebuit să însemne întreţinerea şi punerea în siguranţă a circulaţiei pe acest obiectiv. De aceea, Guvernul Ludovic Orban, prin cele două DRDP-uri, Craiova şi Cluj, a decis ca în acest an, din bugetul CNAIR, bugetul de întreţinere, să aloce suma de 16,3 milioane lei.

Cu aceşti bani am reuşit să realizăm 32 de kilometri de covor asfaltic, 10.000 de metri liniari de parapete metalic, 250 de indicatoare rutiere şi marcaje. Aceste lucrări le-am realizat, sunt finalizate.

O să mergem să inspectăm traseul până acolo. Vom continua investiţiile în acest obiectiv, în limitele legii, adică punerea în siguranţă a circulaţiei. Şi cei dinaintea noastră puteau să facă acest lucru, dar s-au prevalat de faptul că acest obiectiv este în instanţă şi până la clarificări nu au investit.

”Un adevărat miracol”

Vom continua şi pe celelalte trei sectoare, din patru, câte sunt pe Transalpina. Acum avem buget pentru investiţii în infrastructura de transport, o să avem şi în anii următori un buget suficient. Determinare avem, aşa că doar să clarificăm aceste situaţii juridice şi vom finaliza lucrările de aici. Altfel, cred că am demonstrat în aceste nouă luni că investiţiile în infrastructura de transport sunt prioritare pentru Guvernul Ludovic Orban”, a declarat ministrul Lucian Bode.

În partea a doua a zile oficialii guvernamentali au fost prezenţi pe şantierul loturilor 1 şi 2 din Autostrada A10 Sebeş -Turda. În cadrul discuţiilor cu antreprenorii de pe cele două loturi aceştia au menţionat că, în prezent, stadiul fizic al lucrărilor este de 89,5 %, în cazul lotului 1 şi de 75,6% în cazul lotului 2.

„Pe lotul 1 am asistat la un adevărat miracol: după patru ani de tergiversări şi bătaie de joc, s-a reuşit relocarea celor patru stâlpi de înaltă tensiune. Cât priveşte alunecarea de teren, în urma expertizei şi a intervenţiei de la faţa locului, situaţia se va remedia în cel mai scurt timp.

”Vom da în trafic toate tronsoanele finalizate”

Pe lotul 2 este nevoie de o mobilizare mult mai mare a antreprenorului. Avem angajamentul acestuia că aşa se va întâmpla, iar cât priveşte extensia de timp, aceasta pare fezabilă din punctul nostru de vedere şi o vom face la începutul săptămânii viitoare.

Odată cu extensia de timp şi pentru acest lot, sfârşitul lunii noiembrie este realizabil pentru finalizarea lucrării şi pe care antreprenorul şi l-a asumat de nenumărate ori.

Suntem, astăzi, cu şantierele deschise la peste 220 de kilometri de autostrăzi, drumuri expres şi variante ocolitoare, iar până la sfârşitul anului vom da ordinul de începere, adică lucrările efectiv, la încă 60 de kilometri. În acest an vom lucra la circa 280 kilometri de autostrăzi, drumuri expres şi variante ocolitoare.

Vom da în trafic toate tronsoanele finalizate şi cu siguranţă nu vom ţine autostrăzi „muzeu” , aşa cum au făcut cei dinaintea noastră”, a precizat ministrul Lucian Bode.