La Făgețelu va fi cea mai mare fabrică de prelucrare a lânii

În comuna Făgețelu din județul Olt se construiește cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Investiția e 100% autohtonă.

În comuna Făgețelu din România se pregătește terenul pentru cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa. Planurile indică că în vara acestui an ar putea fi inaugurată această investiție monumentală, 100% deținută de capital românesc.

Povestea începe acum un an, când un grup de investitori români din județul Olt, în comuna Făgețelu, a obținut o sumă impresionantă de 182.059.200 de lei, prin intermediul schemei de ajutor de stat instituită de HG nr. 959/2022, beneficiind de finanțare din partea Ministerului Economiei.

Aceste fonduri sunt destinate construcției unei fabrici de procesare a lânii, în aceeași localitate din zona Olteniei. Proiectul cuprinde o hală de producție ce se întinde pe o suprafață de 12.150 de metri pătrați, cu trei linii de spălare a lânii brute și două linii automate pentru prelucrarea și ambalarea produselor finite. O trăsătură deosebită este acoperirea întregii suprafețe a halei cu panouri fotovoltaice, având o capacitate instalată de 1 MW.

Mai este o fabrică la Costești – Argeș

Întreaga inițiativă este condusă de antreprenorul Cristian Mercioniu. În decembrie 2022, același om de afaceri a lansat în funcțiune o fabrică similară în localitatea Costești din Argeș. Noua unitate din Olt este proiectată să aibă o capacitate de prelucrare de minim 25.000 de tone de lână brută pe an. Produsele fabricate din lână vor include materiale fono și termoizolante destinate industriei auto, construcțiilor civile și industriale, precum și produse secundare precum lanolină, îngrășăminte organice sub formă de pelete și compost rezultat din nămolul de spălare.

”La Costești, capacitatea maximă este de 20.000 de mp pe lună, în timp ce în noua fabrică capacitarea va fi de 17.000 de mp pe zi. Va fi cea mai mare astfel de fabrică din Europa. Termenul legal pentru a finaliza investiția este de doi ani, dar sperăm că vom putea implementa proiectul în 1,5 ani și să începem activitatea în primăvara- vara lui 2024”, a spus, în urmă cu câteva luni, pentru Economica.net, Mercioniu.

Pentru micuța localitate din Olt, cu doar 1.000 de suflete, această fabrică va fi un adevărat motor al dezvoltării. Cu aproximativ 200 de locuri de muncă disponibile în unitatea de producție, va oferi oportunități de angajare semnificative pentru comunitatea locală.

Produsele izolante fabricate vor fi inițial destinate exportului, aducând beneficii economice atât localității cât și țării în ansamblu. Această extindere a pieței de desfacere va spori potențialul de creștere economică și va consolida poziția României pe piața europeană.

”Țintesc piața europeană pentru început dar, pe măsură ce vom educa și piața locală, sigur vom comercializa și local. Este o alternativă sănătoasă la materialele care există și totodată o metodă de reducere a consumului cu energia. Ca preț, izolația din lână este la nivelul vatei bazaltice”, mai spune antreprenorul pentru sursa citată.