Dimensiunile halei sunt impresionante: 79 de metri lăţime, 60 de metri lungime şi o înălţime de 21 de metri. “Nu neapărat dimensiunile sunt cele care fac această investiţie unică, cât, mai ales, deschiderea foarte mare, de 79 de metri, ce se realizează fără stâlpi intermediari.
"O deschidere atât de mare este unicat în România, este o premieră atât ca execuţie, cât şi ca proiectare", a explicat Mihai Şlic, unul dintre propietarii SSAB Bacău. Este pentru prima dată când proiectarea pentru o astfel de structură a fost realizată tot în România, de firma SSAB Bacău.
"Este o premieră faptul că la noi în ţară se abordează proiectarea unei lucrări de asemenea amploare, o proiectare extrem de riguroasă, ce necesită atenţie deosebită. După ce am participat la licitaţia organizată de Aerostar, am apelat la firme de profil din străinătate pentru proiectare şi pentru porţile de acces. Ne-au avansat preţuri zdrobitoare! Am decis să ne asumăm proiectarea integrală, cât şi producerea celor zece porţi de acces cu o înălţime de 18 metri, ce se vor plia pe lateralele laturii de acces şi vor asigura deschiderea prin care avioanele vor pătrunde în hangar", a declarat Mihai Şlic.
Potrivit contractului, SSAB Bacău ar urma să finalizeze lucrarea în 16 luni. Reprezentanţii companiei avansează însă sfârştiul anului 2011 ca dată de predare a hangarului, adică 12 luni, în condiţiile în care finanţarea nu se blochează. Realizarea efectivă va presupune peste 900 de tone de confecţii metalice, care vor fi produse în hala proprie a companiei, montarea acestora şi realizarea instalaţiilor electrice şi sanitare. Managerul Mihai Şlic estimează că, în medie, vor lucra în permanenţă 40-50 de oameni şi va fi nevoie de utilaje de ridicare de mare tonaj. SSAB Bacău a finalizat, de curând, o hală de mari dimensiuni pentru şantierul naval Damen Galaţi, precum şi centrul comercial Doldora Bazar din Rahova, cu o suprafaţă de 7.700 de metri pătraţi, ce aparţine lui Gică Popescu, şi care a fost terminat în trei luni.
În portofoliul firmei se află peste 400.000 de metri pătraţi de construcţii de hală cu destinaţie industrială, depozite, magazine sau show-room. Firma a demarat, în paralel, o nouă investiţie, ce presupune producerea stâlpilor pentru centrale eoliene.
"Suntem în negocieri cu un mare producător de generatoare electrice din Spania, ce va construi mai multe ferme eoliene, cu o putere de peste 1000 de MW. Am discutat la Madrid şi am fost aleşi pentru a realiza toate fundaţiile şi pentru a produce şi monta stâlpii pentru aproximativ 800 de centrale, în acest proiect", a mai precizat Mihai Şlic.