Cursurile online pot dura cateva saptamani sau cateva luni si pot fi furnizate de o universitate cunoscuta sau un SRL. Calitatea serviciilor pe care aceste institutii le ofera nu poate fi o certitudine, dat fiind ca aceste cursuri nu sunt foarte clar reglementate. „Exista in Romania 4.000 de institutii care ofera cursuri. Pana acum un an, cursurile trebuiau avizate de Ministerul Educatiei. Acum trebuie avizate de Ministerul Muncii, insa este vorba doar despre cursurile de formare profesionala, adica acelea care se regasesc in clasificatorul ocupatiilor din Romania. De exemplu, cursul abilitati in comunicare nu se regaseste nicaieri”, explica Olimpius Istrate, cercetator in cadrul Institutului de stiinte ale Educatiei (ISE). Olimpius Istrate, cu ajutorul Inside Media si al Asociatiei pentru Excelenta in Cariera, a construit site-ul www.academiaonline.ro, unde toate cursurile sunt gratuite.
Asadar, cursurile online pot exista cu sau fara avizul unui minister. „In ultima vreme, nici nu prea mai conteaza. Foarte putini intreaba ce diploma sau certificat vor primi. Nici angajatorii nu mai cer astfel de atestari. Daca institutia inspira incredere cursantului si acesta este multumit, asta e tot ce conteaza”, spune Ana Maria Popescu, director al firmei Direct Learning Systems (DLS). Cele doua site-uri pe care compania le detine, www.learningsystem.ro si www.cursurionline.ro, au in prezent o oferta de peste 40 de cursuri. Preturile variaza intre 40 si 300 USD, si sunt grupate in trei categorii principale: business, computere si hobby. DLS are ca parteneri pe National American University si Oxford Open Learning.
Un curs online are avantajul de a permite studentului sa-si aranjeze programul asa cum doreste. De asemenea, distanta in spatiu inceteaza a mai fi o problema.
„Pe de alta parte, se rezolva problema celor timizi, care intr-o sala de clasa nu ar indrazni sa-si spuna parerea”, crede Luminita Aron, de la Fundatia pentru Dezvoltare Umana. Inca din anul 1998, organizatia a inceput sa dezvolte un centru de educatie la distanta, ale carui cursuri, tratand probleme specifice sectorului nonguvernamental, s-au desfasurat multa vreme prin corespondenta. Personalul fundatiei a insistat sa puna la punct forma de invatamant online. Astfel, cursantii, de regula angajati ai administratiei locale sau ai altor institutii publice aflate in provincie, au fost stimulati sa invete sa lucreze pe Internet. „Multe persoane ar fi dorit sa urmeze cursurile online, dar nu au putut din cauza costurilor foarte mari si ale problemelor de conexiune la Internet”, explica trainerii din cadrul Fundatiei. Intr-adevar, accesul la Internet poate constitui o problema in Romania. De aceea, dupa constatarile administratorilor de site, utilizatorii acestora sunt in mare parte studenti sau absolventi de studii superioare. Ca domenii de curs, predomina limbile straine, comunicarea, IT-ul. Firma Timsoft SRL din Timisoara (https://www. timsoft.ro) activeaza de un an si jumatate in domeniul instruirii prin Internet. Timsoft are ca partener unul dintre cele mai cunoscute portaluri de eLearning, „e-Learning Centre UK” (https://www.e-learningcentre.co.uk). Cursurile furnizate sunt in domeniul IT. „Oferta noastra tine cont de standardele de pregatire care se cer in firmele de IT, iar programa este elaborata impreuna cu colaboratori din alte firme IT. Se adreseaza atat celor care termina o facultate de profil si doresc sa se perfectioneze continuu, cat si celor care au o alta pregatire de baza, dar vor sa dobandeasca noi competente”, spune Carmen Holotescu. Pretul unui curs este de 75 USD.