‘Majoritatea producătorilor industriali trec prin dificultăţi enorme pentru a se menţine în activitate, după 8 luni de la aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 22/ianuarie 2013, privind creşterea preţului la gazele din producţia internă. Preţul a crescut de la 484 lei / 1.000 m.c., la începutul lunii februarie a.c., la 724 lei – la 1 octombrie a.c., respectiv cu circa 49%. În această perioadă, au avut loc şi două majorări consecutive ale tarifului de transport la gazele naturale, cu circa 20%. Preţul gazului din import a crescut începând cu data de 1 octombrie a.c. cu circa 5% faţă de nivelul mediu la care România a importat gaze în trimestrul 3 din 2013, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). De aceea, solicităm instituţiilor abilitate ale Guvernului României să intervină rapid pentru salvarea industriei Româneşti’, se arată în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, CONPIROM a propus – începând cu luna aprilie a.c. – un set de măsuri în vederea identificării unor soluţii pentru menţinerea în activitate a unităţilor productive şi păstrarea locurilor de muncă.

‘Măsurile sunt conforme cu legislaţia europeană şi au fost agreate de conducerea Departamentului pentru Energie, putându-se aplica până la sfârşitul lunii iulie a.c. De comun acord, s-a stabilit că parte din aceste măsuri să fie transpuse în practică prin modificarea Legii nr. 123/2012 a Energiei Electrice şi a Gazelor Naturale. Cu regret trebuie să constatăm că până acum nu s-a întreprins nimic în acest sens, starea sectorului industrial deteriorându-se din ce în ce mai mult. Dacă, în continuare, se va tergiversa modalitatea de punere în practică a acestor măsuri, alte întreprinderi din sectorul industrial vor fi, probabil, în imposibilitate de a-şi continua activitatea’, se mai spune în comunicat.

SURSA: Agerpres