INSP a propus ca București și Ilfov să intre în carantină. INSP propune pentru prima dată, în acest val patru al pandemiei, carantina.

Institutul Naţional de Sănătate Publică transmite propunerea către Raed Arafat, șeful DSU, către Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, direcțiilor de sănătate publică din Bucureşti şi Ilfov şi prefecturilor.

Stoparea virusului s-ar putea face prin limitarea mișcării

Raed Arafat, întrebat dacă cererea INSP este justificată, a declarat că limitarea mișcării ar fi o variantă pentru limitarea virusului.

„În primul rând, carantinarea Capitalei ţării trebuie să se facă, dacă este să se facă, la un nivel de decizie mai înalt decât o propunere la nivelul INSP pentru că impactul este unul mult mai complex decât aspectul sanitar. Clar că sunt măsuri necesare a fi implementate, unele dintre ele sunt necesare pentru limitarea mișcării pentru a limita răspândirea virusului. Este un lucru de înţeles.” a declarat acesta.

Carantina nu înseamnă izolare

Raed Arafat a declarat că nu este de acord ca București și Ilfov să intre în carantină.

”A carantina Bucureștiul însemna că am izola Bucureştiul de restul României şi asta nu se poate face fără o decizie la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). La acest moment ordinul putea să fie emis conform legii şi validat de CNSU în 48 de ore. Încă suntem în termen. Maine am convocat comitetul pe acestă temă, după care vom supune deciziei dacă poate fi emis sau nu. Din punctul meu de vedere, nu cred că se va ajunge la a carantina Bucureşti în sensul de a închide Bucureștiul şi Ilfov, în aceste condiţii”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a declarat că se analizează alte măsuri suplimentare și se va lua curând o decizie.

”Poate că vor fi analizate anumite măsuri suplimentare care să ne asigure controlul asupra răspândirii virusului, dar fără a implementa o carantină zonală”, a spus Raed Arafat la Sinteza Zilei.