Legea normativ modifică şi completează Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor şi vizează prevenirea degradării materialului rulant parte componentă a drumurilor judeţene, precum şi prevenirea degradării spaţiului public de lângă carosabil şi a locurilor destinate parcărilor.

„Pe sectoarele de drumuri publice care traversează localităţi rurale, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să întreţină şanţurile, rigolele, podeţele, plantaţiile, trotuarele, căile pietonale sau alte asemenea”, prevede legea.

Potrivit actului normativ, controlul vehiculelor privind respectarea maselor maxime admise, totală şi pe axe, se va efectua cu sisteme automate de cântărire amplasate pe reţeaua de drumuri sau cu echipamente de cântărire dinamică montate la bordul vehiculelor.

Cresc sancțiunile pentru șoferii care încalcă legea

Legea stipulează majorarea sancţiunilor pentru depăşirea masei totale maxime admise sau depăşirea masei totale autorizate ale vehiculelor.

Depăşirea masei autorizate a vehiculului cu până la 5% inclusiv se sancţionează de la 1.500 lei la 1.800 lei, dacă depăşirea se constată din documentele de transport; cu până la 10% inclusiv – de la 6.000 lei la 10.000 lei. În cazul în care depăşirea este mai mare de 10%, dar nu mai mare de 20% inclusiv, sancţiunile sunt de la 10.000 lei la 12.000 lei. Totodată, depăşirea masei autorizate a autovehicului cu mai mult de 20%, dar nu mai mult de 25% inclusiv se sancţionează cu amendă de la 12.000 lei la 15.000 lei, iar peste 25% cu amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei.

Refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire şi/sau măsurare a dimensiunilor, refuzul de a însoţi vehiculul personalului cu atribuţii de control în vederea cântăririi şi/sau măsurării dimensiunilor transportului, precum şi refuzul de a prezenta personalului cu atribuţii de control documentele privind transportul se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, aplicată conducătorului auto, mai prevede legea.

O altă lege importantă promulgată de Iohannis

Tot astăzi, Klaus Iohannis a mai adoptat o lege importantă. Este vorba de actul normativ care prevede decontarea cheltuielilor de transport ale avocaţilor desemnaţi de la domiciliu sau sediul profesional până la locul unde se desfăşoară activitatea de asistenţă judiciară, dacă acesta se află în altă localitate, precum şi indexarea onorariilor, anual, cu indicele de inflaţie stabilit de Institutul Naţional de Statistică.

Actul normativ modifică şi completează Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.

„În exercitarea profesiei, avocatul are dreptul de a obţine datele cu caracter personal necesare îndeplinirii atribuţiilor legale de asigurare a accesului justiţiabilului la justiţie într-un termen rezonabil şi de acordare a asistenţei juridice. Aceste informaţii nu pot fi utilizate decât în scopul pentru care au fost cerute, fiind interzisă, sub sancţiunile prevăzute de lege, divulgarea lor către terţe persoane sau utilizarea lor pentru crearea unei baze de date personale”, prevede legea.