Va intra în vigoare în curând! Tocmai au decis. Peste un milion de români sunt vizați direct

Pachetul de măsuri adoptat de Italia are o valoare de 4,4 miliarde de euro și a fost adoptat pentru ca oamenii să facă față creșterii prețurilor la energie și combustibil, scrie Reuters.

Statul italian a mai alocat, din iulie anul trecut, suma de 16 miliarde de euro într-o încercare de a reduce prețurile.

”Am luat măsuri importante şi motivate pentru a răspunde consecinţelor războiului din Ucraina asupra ţării noastre”, a declarat prim-ministrul Mario Draghi, în cadrul unei conferințe de presă de vineri.

Guvernul de la Roma mai spune că aceste măsuri sunt finanțate prin impozitarea profiturilor suplimentare ale firmelor energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor la energie, subliniind că deficitul public nu va avea de suferit.

Taxa va reprezenta 10 procente și va fi aplicată marjelor de profit, acestea crescând semnificativ în ultima jumătate de an.

”Această intervenţie redistributivă… ne permite să evităm împrumuturile suplimentare şi să ţinem sub control conturile publice”, a adăugat premierul.

Roma vrea ca deficitul bugetar să scadă în 2022

În toamna anului trecut, autoritățile italiene au anunțat că doresc ca deficitul bugetar să scadă la 5,6% din PIB în acest an, după ce în 2021 a fost înregistrat un deficit bugetar de 7,2% din PIB.

De asemenea, acest set de măsuri vine și cu condiții speciale pentru a supraveghea și bloca preluările și acordurile comerciale privind rețelele 5G și tehnologia cloud.

Așadar, firmele din aceste domenii vor trebui să furnizeze în fiecare an notificări extrem e detaliat cu privire la fuziunile și acordurile de furnizare servicii propuse. Aceste acorduri vor fi verificate de către un nou organism format din 10 membri, din cadrul biroului prim-ministrului.

Schimbări cu privire la Rusia

Guvernul de la Roma a îndemnat autoritățile locale să schimbe software-ul antivirus care are legătură cu Rusia, în timp ce a declarat că nu exclude măsuri de blocare a exporturilor prime pentru a proteja industriile interne de lipsuri.

Decretul mai prevede planuri pentru a reduce acciza la benzină și motorină, ceea ce va duce la o ieftinire la pompă cu 25 de cenți pe litru până la finalul lunii aprilie.

Potrivit presei internaționale, economia Italiei a crescut cu 6,6 procente în 2021, după ce a avut parte de o contracție de 9 procente în 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Acum, perspectiva de creștere este din ce în ce mai slabă, în timp ce trezoreria se pregătește să reducă ținta de 4 % care era programată pentru acest an.