Mai precis, românii care merg în state din spațiul Schengen nu se vor mai opri la punctele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie.

Românii care merg în state din Schengen nu se vor mai opri la punctele de control

Ei urmează să meargă direct către porţile de îmbarcare. Totuși, se vor face controale în baza unei analize de risc. Acestea se vor face în următoarele situații:

  • dacă sunt persoane suspecte;
  • persoane care sunt date în urmărire;
  • persoane care sunt sub control judiciar.

Poliţiştii urmează să aibă în dotare dispozitive mobile de control cu care vor putea face verificări. Atât adulţii, cât şi minorii care călătoresc către state din spaţiul Schengen vor avea nevoie de aceleaşi documente ca şi până în prezent.

Diferenţa constă în faptul că nu vor mai exista controale asupra documentelor de către Poliţia de frontieră, la ghişee special amenajate.

Documentele vor fi prezentate doar la solicitarea poliţiştilor de frontieră aflaţi în aeroporturi şi porturi.

Chestorul de poliţie Cornel Laurian Stoica a oferit mai multe informații. Acesta a subliniat că angajaţi ai diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot face controale, aleatoriu, şi pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la „toate bazele relevante de date” naţionale şi ale Spaţiului Schengen.

„Trebuie să ştim că în zona de terminal Schengen, în toate terminalele vor fi patrule mixte de poliţişti, jandarmi, care vor veghea la siguranţa noastră. Vor face controale în baza unei analize de risc, dacă sunt persoane suspecte, persoane care ştim că sunt date în urmărire, sub control judiciar şi aşa mai departe. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi Poliţiei de Frontieră împreună cu celelalte arme, s-a dezvoltat o aplicaţie pe un terminal mobil, practic un telefon, cu care colegii mei şi ceilalţi din celelalte arme pot verifica documentele persoanei şi vor observa dacă documentul este dat pierdut, furat, dacă este una şi aceeaşi persoană, dacă există o alertă pe numele persoanei, iar în momentul în care vor identifica această persoană, o vor conduce în linia a doua de control pentru a lua măsurile legate”, a afirmat şeful Poliţiei de Frontieră.

Nou Terminal Schengen de la Timişoara
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru deplasările către state non-Schengen, condiţiile de călătorie rămân neschimbate

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate. Verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

Amintim că statele membre Schengen sunt următoarele: Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Elveţia, Islanda, Norvegia şi Liechtenstein.

Persoanele care intră în terminal, după ce parcurg procedura de control la securitate,nu vor fi supuse controlului la frontieră.

Astfel, vor merge direct către porţile de îmbarcare, dar în tot acest traseu parcurs, vor putea fi verificate de Poliţia de Frontieră, echipajele mixte ale Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Imigrări.

Ziua de mâine marchează o dată importantă

Comisia Europeană a salutat faptul că Bulgaria şi România devin state membre ale spaţiului Schengen, iar controalele la frontierele aeriene şi maritime interne vor fi eliminate, considerând că este o concretizare a deciziei istorice a Consiliului din decembrie 2023.

„Aderarea la spaţiul Schengen a celor două state membre aduce o extindere semnificativă a celui mai mare spaţiu comun din lume fără controale la frontierele interne, sporindu-i atractivitatea”, a precizat Comisia Europeană.

Ursula von der Leyen a spus că ziua de mâine marchează o dată importantă.

„Ziua de mâine marchează o dată importantă: Bulgaria şi România se alătură familiei Schengen. Salut eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene şi maritime. Acesta este un mare succes pentru ambele ţări. Şi un moment istoric pentru spaţiul Schengen – cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume. Împreună, construim o Europă mai puternică şi mai unită pentru toţi cetăţenii noştri”, a afirmat Ursula von der Leyen.