Pachetul de măsuri se decide azi

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au discuții, în cursul zilei de luni, pe marginea măsurilor fiscale. Alături de cei doi președinți de partide va fi și ministrul Finanțelor Marcel Boloș pentru discuția decisivă pe pachetul de măsuri economice.

Măsura care reprezintă mărul discordiei între PNL și PSD din pachetul de măsuri fiscale este cea care se  referă la microîntreprinderi. Liberalii nu vor creșterea impozitării și cer ca pragul veniturilor microîntreprinderilor să nu fie scăzut, așa cum vrea PSD, pentru că afectează direct electoratul partidului.

PNL vrea o impozitare de 1% pentru microîntreprinderile cu venituri de până la 60.000 de euro și 3% pentru cele de până la 500.000 de euro.

De cealaltă parte, PSD vrea ca pragul veniturilor pentru impozitul de 3% să fie scăzut la 300.000 de lei. Și chiar mai puțin, de 250.000. Social democrații consideră că așa ar combate și evaziunea fiscală. Și ar creste și încasările la buget.

În sprijinul variantei social-democrate a venit și Comisia Europeană. Aceasta a cerut scăderea pragului de încasări la microîntreprinderi și regândirea fiscalității. Asta, deoarece multe s-au transformat în paradisuri fiscale.

PSD vrea să scadă pragul pentru microîntreprinderi

Recomandarea specialiștilor Comisiei Europene coincide cu cea a PSD, și anume scăderea pragului de încasări pentru microîntreprinderi la 300.000 de lei, dispariția impozitului de 1% și impunerea unui prag impozitare de 3%.

PNL nu pare să fie de acord și i-a cerut ministrului Boloș să găsească o nouă formulă care să nu afecteze prea mult sectorul microîntreprinderilor.

De la 1 octombrie, ar putea fi luate mai multe măsuri. Printre ele:

Eliminarea unor facilități fiscale (agricultură, construcții și IT).
Plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale (PFA).
Creșterea salariului minim la 3300 lei.
Creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță.
Taxe pe mașini și case scumpe.
Creșterea impozitelor pentru micile afaceri.
TVA crescut pentru activități turistice și de agrement.

Măsuri care ar putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2024:
Impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru companiile mari, dacă impozitul pe profit de 16% este mai mic decât 1% din cifra de afaceri.
Majorarea accizelor pentru tutun, alcool și energie.
Creșterea salariului minim la 3750 de lei.

În același timp, ministerele trebuie să reducă numărul de secretari de stat cu 30%, să elimine posturile vacante care nu se regăsesc în sănătate, educație, justiție, apărare și finanțe și să limiteze norma de hrană.