Marius Pîrjol, Head of Customer Operations Enel România, a detaliat cum se va factura consumul de energie începând cu data de 1 ianuarie 2023, cine va beneficia de plafonare, dar și cât va costa un kWh în funcție de consumul lunar.

Cine va beneficia de plafonarea prețului la energie?

Potrivit acestuia, sunt trei categorii de clienți care vor beneficia de plafonare. Totodată, a spus cât va costa un kWh în funcție de consumul lunar.

„Începând cu 1 ianuarie, avem o nouă formă a legislației ce prevede plafonarea energiei facturate către clientul final. Practic, se păstrează 3 categorii de clienți pentru energia electrică.

Pentru clienții ce consumă între 0 și respectiv 100 kWh pe lună, prețul final facturat este de 0,68 lei/kWh, iar pentru clienții ce consumă peste 100 kWh pe lună, prețul plafonat este de 0,8 lei/kWh, cu o singură precizare!

Pentru consumul ce depășește 255 de kWh, prețul plafonat este cel mai mic preț, între prețul de contract și prețul maximal de 1,3 lei/kWh. Pentru categoria a treia, avem clienții care depășesc 300 de kWh pe lună, aceștia fiind facturați cu prețul de 1,3 lei pe kWh sau cel mai bun preț dintre 1,3 lei și prețul de contract”, a explicat Marius Pîrjol pentru DC News.

Cum vor fi facturați consumatorii de gaze naturale?

În ceea ce privește facturarea consumatorilor de gaze naturale, Marius Pîrjol a spus că nu există nicio modificare, menționând că, în prezent, toți clienții beneficiază de plafonare, indiferent de categoria în care se încadrează.

Acesta a atras atenția că, începând cu data de 1 ianuarie 2023, actuala legislație se va simplifica, și va face referire doar consumul lunar, nu la consumul aferent anului trecut, așa cum s-a întâmplat până acum.

„Pentru clienții de gaz nu a existat nicio modificare, aceștia fiind plafonați la 0,31 lei/kWh, indiferent de consumul realizat lunar. Practic, ce trebuie să înțelegem este faptul că toți clienții. în momentul de față, sunt plafonați, indiferent de categoria din care fac parte.

Atenție! Începând cu 1 ianuarie 2023, întreg consumul plafonat face referire la consumul efectiv realizat în fiecare lună de consum. Actuala legislație nu mai face referire la consumul aferent anului 2021, ci pur și simplu se simplifică modul de aplicare la consumul realizat lunar”, a mai spus Marius Pîrjol.