Nicio instituție publică de la nivel central și local nu mai poate impune nimănui să se prezinte la ghișeu cu celebrul deja dosar cu șină și cu copii după diverse acte în el.

În plus, orice persoană juridică de drept privat care prestează servicii publice este obligată să accepte copia cărții de identitate transmisă prin e-mail.

De asemenea, documentele necesare obținerii de alte documente, cum ar fi cererile sau formularele, pot fi depuse cu semnătură electronică.

Gata și cu copia legalizată

Dispar și copiile în format fizic pe hârtie, care pot fi transmise tot online, iar dacă nu există această posibilitate, instituțiile publice au obligația să asigure, în mod gratuit, foto-copierea acestora.

Copia legalizată devine și ea istorie, conformitatea cu originalul fiind certificată de funcționarul competent.
Totodată instituțiile publice care solicită plata de taxe aferente serviciilor publice furnizate trebuie să ofere metode alternative de plată, fie prin plata cu cardul sau alte sisteme digitale.

Legat de acest fapt, Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a spus: Avem o lege a dosarului cu șină care de astăzi a intrat în vigoare și o perioadă de 30 de zile de tranziție.

Important în perioada asta nu este să arătăm cu degetul și să amenințăm cu sancțiuni, ci să ajutăm. Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării va sprijini autoritățile centrale și locale în procesul de transformare digitală. Suntem alături de cei care au nevoie de noi. Colaborarea este cheia. Și cred că împreună putem crea un spațiu de lucru digital prietenos și apropiat de cetățean.

Legea a fost promulgată acum 6 luni

Toată procedura ar trebui să se poată desfășura online de acum încolo. A durat șase luni ca legea să intre în vigoare, de la promulgarea ei, dar totuși, instituțiile vor mai avea o perioadă de acomodare de 30 de zile. Potrivit legii, de marți, 4 iulie, toate instituțiile publice, centrale sau locale, ar trebui să aibă pe site-urile lor formularele de care cetățenii au nevoie ca să obțină diverse documente, astfel ca procedura să se deruleze online. După completarea unui formular, cel care face solicitarea ar urma să primească documentul cerut pe email.

Aceeași procedură se va putea face și fizic, dacă persoana care solicită serviciul vrea să meargă la ghișeu. Doar că acolo, funcționarii vor trebui să îi ofere cetățeanului ceea ce solicită fără să ceară de la el un dosar sau vreo copie după vreun document.

Dar, cu toate că legea prin care a fost eliminat dosarul cu șină a fost promulgată de președinte în ianuarie și intră în vigoare abia după șase luni, instituțiile vor mai avea o perioadă de grație, de încă 30 de zile, ca să se pregătească pentru schimbare.