Cumulul pensiei cu salariul. Noua Lege a pensiilor, nr. 360/2023 va intra în vigoare la 1 septembrie anul viitor. Actul normativ vine cu reglementări referitoare la posibilitatea de a cumula pensia cu salariul.

Cu toate acestea, specificațiile privind cumulul între pensie și salariu se vor aplica mai devreme, începând cu 1 ianuarie 2024. Conform legii, nu va fi posibil să cumulați pensia cu salariul după ce v-ați pensionat.

Se alege între pensie și salariu

Noua reglementare impune celor care îndeplinesc condițiile de pensionare să aleagă între a primi pensia sau a continua activitatea profesională. Plafonul de vârstă a fost extins până la 70 de ani.

Există o prevedere importantă. Pentru a rămâne angajat până la vârsta de 70 de ani, este necesar să obții, anual, acordul angajatorului tău.

Cine poate lua pensie pentru limită de vârstă

Conform prevederilor Legii nr. 360/2023, persoanele asigurate în sistemul public de pensii (Pilonul I), care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, având vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare pe contributivitate, pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă.

Articolul 46, alineatele (1) și (2) din această lege stipulează că „pensia pentru limită de vârstă este acordată persoanelor care îndeplinesc, în mod cumulativ, la data pensionării, cerințele referitoare la vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare”.

Cei care vor să lucreze până la 70 de ani au nevoie de aprobare

Apare obligativitatea de a alege între ieșirea la pensie și continuarea activității profesionale, până cel mult la vârsta de 70 de ani. Astfel, persoanele asigurate în sistemul public de pensii, care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie, au posibilitatea să aleagă între acordarea pensiei pentru limită de vârstă și menținerea activității profesionale. Acest lucru se întâmplă cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Amintim că, în luna octombrie a acestui an, Curtea Constituțională a decis, cu unanimitate de voturi, că legea care permitea cumulul dintre pensie și salariu înainte de vârsta de 70 de ani este neconstituțională. La 1 ianuarie 2020, în România existau 88.134 de beneficiari ai cumulului pensiei cu salariul la stat.