Nerespectarea orelor de liniște se va pedepsi cu amenzi de până la 3.000 de lei

Nerespectarea orelor de liniște? Orice tulburare a liniștii publice este sancționată, fără a ține cont de ora din zi. Cu toate acestea, în intervalul 22:00-8:00 și 13:00-14:00, normele și sancțiunile sunt aplicate cu o mai mare severitate.

Amenda cea mai mare pentru vecinii care produc zgomot excesiv sau deranjează liniștea în timpul orelor de odihnă ar putea fi majorată. Ea ar putea ajunge până la suma de 3.000 de lei. Actualmente, amenda maximă este de 1.500 de lei.

Amenda maximă pentru companiile care organizează evenimente zgomotoase în apropierea locuințelor, cum ar fi petrecerile private în corturi de evenimente, ar putea fi majorată de la 6.000 de lei la 12.000 de lei. Aceasta înseamnă o dublare a sancțiunii actuale.

În afara intervalului de timp desemnat pentru liniște, zgomotul excesiv ar putea fi sancționat cu amenzi cuprinse între 400 și 2.000 de lei. Drept urmare, și acestea s-ar putea dubla față de amenzile aplicate în prezent.

Să îl luăm ca exemplu pe Ionuț. El a scăpat fără să fie amendat, deși a fost vizitat de Poliție la domiciliu.

„Nu s-a mai repetat de atunci. Petrecere, ce puteam să fac. Se întâmplă foarte rar. E aiurea să deranjezi vecinii și să mă trezesc cu Poliția la ușă. De atunci nu am mai făcut. Nu am luat amendă, a fost un avertisment, că a fost prima abatere”, a declarat Ionuț pentru Digi24.

Maria are o problemă cu vecinii care desfășoară permanent lucrări de reparații.

„Pe la trei normal ar fi ora de liniște. Chiar i-am rugat pe ei să pună afiș la intrarea în bloc, să își ceară scuze vecinilor, că așa mi se pare civilizat. Au zis: „Încercăm să facem liniște”. O zi, două au făcut, în altă zi au băgat iar bormașina. Probabil că aveau niște operațiuni de făcut. Asta cu sunatul la Poliție nu mi se pare ok”, a adăugat Maria, vorbind din experiența proprie.

blocuri
Blocuri / SURSA FOTO: Dreamstime

În curând, legea îi va viza și pe locuitorii din mediul rural

Până în prezent, sancțiunile au fost valabile exclusiv în orașe. Cu toate acestea, un nou proiect de lege vizează extinderea acestor măsuri și în mediul rural. Totul pentru a-i pedepsi pe locuitorii care generează zgomot nejustificat.

În plus față de amenzi, persoanele care deranjează în mod frecvent vecinii ar putea fi obligate să presteze și muncă în folosul comunității!

Propunerea legislativă a ajuns în Camera Deputaților. Ea propune sancțiuni duble pentru locuitorii care perturbă liniștea, amenzi considerabile pentru companiile care organizează evenimente zgomotoase în apropierea zonelor rezidențiale și extinderea programului de liniște și în mediul rural.

Cetățenii români ar putea fi amendați cu sume de până la 3.000 de lei pentru deranjarea liniștii prin redarea muzicii la volum maxim sau prin utilizarea utilajelor zgomotoase, cum ar fi bormașina, în timpul orelor de liniște.

Începând din ianuarie 2023 și până în prezent, în Sectorul 1, polițiștii locali au emis 562 de sancțiuni, cu o sumă totală de 260,350 de lei.