Danemarca vrea să fie interzise aromelor din produsele care conțin nicotină

Ministerul Sănătății din Danemarca a solicitat schimbarea ordinii de zi a viitoarei reuniuni a miniștrilor Sănătății din UE, programată pentru 21 iunie 2024. Danemarca dorește ca să fie discutată interzicerea aromelor din produsele care conțin nicotină, inclusiv pliculețele de nicotină, înainte de revizuirea oficială a Directivei Produselor din Tutun (TPD 2).

Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Afaceri ale Consumatorilor se pregătește să dezbată o propunere controversată de interzicere a aromelor din produsele care conțin nicotină, inclusiv pliculețele de nicotină.

Danemarca susține interzicerea lor în anticiparea revizuirii Directivei Produselor din Tutun. Cu toate acestea, unii oficiali europeni cred că inițiativa respectivă nu respectă procesul legislativ transparent și nu este suficient de fundamentată științific, precum solicită Comisia Europeană (CE).

Clive Bates, fostul director al „Action on Smoking and Health” (ASH) din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în prezent consultant independent în sănătate publică, a criticat propunerea Danemarcei.

„Măsurile pripite și fără fundament științific pot avea consecințe devastatoare. Nu ar trebui să reglementezi în grabă astfel de chestiuni, făcând gesturi populiste ieftine, când de fapt sunt vieți în joc”​​, a spus el.

Clive Bates
Clive Bates (SURSA FOTO: Twitter, Clive Bates)

Fumatul, o mare problemă în Europa

În fiecare an, peste 700.000 de europeni își pierd viața din cauza fumatului. Prin urmare, orice decizie regulatoare adoptată în grabă ar putea avea consecințe devastatoare asupra populației europene.

Experții medicali subliniază importanța ca reglementările europene să fie temeinic fundamentate, să implice consultări publice și să fie bazate pe evaluări științifice riguroase pentru a asigura protecția sănătății publice pe termen lung.

Deciziile greșite pot bloca progresul realizat până acum în reducerea bolilor asociate fumatului, contribuind, totodată, la creșterea numărului de fumători și la majorarea costurilor bugetare pentru tratamentul acestor boli.

Snus, un instrument pentru orice persoană care vrea să se lase de fumat

Göteborgs-Posten a publicat un articol de opinie al Comisiei Suedeze pentru Snus, semnat de Anders Milton, fost președinte și CEO al Asociației Medicale Suedeze, Karl Fagerstrom, profesor asociat, și Göran Johnsson, fost președinte al sindicatului IF Metall.

Articolul evidențiază un studiu recent care demonstrează că snus este de departe cel mai eficient mijloc pentru oricine dorește să renunțe la fumat. Conform studiului, 15% dintre cei care au reușit să renunțe la fumat de la prima încercare au folosit snus tradițional sau pliculețe cu nicotină. Aflați AICI mai multe detalii.