Intervențiile Băncii Centrale Europene în piețele financiare prin cumpărarea de bonduri ale statelor cu probleme este considerată doar o tragere de timp pentru ca respectivele Guverne să își poată reduce deficitele bugetare. Achizițiile BCE în tranșe de câte 100 milioane euro au avut însă efectul scontat, de calmare a piețelor, astfel încât randamentele cerute pentru emisiunile de obligațiuni ale irlandeze au scăzut până la 8,5% de la 10%, iar pentru cele spaniole până la 4,59% de la nivelul record de 5,67%, conform Bloomberg.
Axel Merk, președinte și CIO al Merk Investment, California, consideră că „BCE nu dorește să intervină mai puternic în piețe pentru a nu reduce presiunea asupra autorităților în implementarea de reforme.” Jean-Claude Trichet a declarat în schimb că politica intervenționistă este menită să stopeze funcționarea defectuoasă a piețelor și utilizează elementul surpriză pentru a calma piețele.
„Se poate spună, însă, că declarația denotă o atitudine arogantă atunci când vorbește despre funcționarea defectuoasă a piețelor. Poate că ar trebui să se adreseze politicilor economice defectuoase care au guvernat țările cu probleme în ultimii 20 de ani”, spune Christian Blaajberg, Chief Equity Strategist la Saxo Bank, care adaugă că problemele vor reapărea, așa cum au fcătu de două ori în acest ani, de fiecare dată după intervenția BCE.
Printre băncile care trebuie urmărite îndeaproape pentru a observa problemele ce stau să apară, reprezentantul Saxo numește Banco Santander și BBVA din Spania, Banca Carige și Unicredit din Italia, EFG Eurobank și Alpha Bank din Grecia și Allied Irish din Irlanda.
Săptămâna trecută, BCE a achiziționat cel mai mare număr de bonduri din ultimele două luni, ridicând totalul achizițiilor de bonduri șa 67 miliarde euro. Sumă este încă mult sub cele cheltuite de Bank of England și de Federal Reserve în același scop.
Moneda euro a ajus la o cotație de 1,32 dolari, ușor în urcare după intervenția BCE. Euro se tranzacționează mult sub cotațoa de peste 1,42 dolari, la care ajunsese acum o lună, în perioada în care Fed anunța lansarea planului de susținere a economiei, în valoare de 600 miliarde dolari.