Mobile World Congress (MWC), cel mai mare eveniment din industria de telecomunicaţii, a atras şi în acest an peste 2.000 de firme participante şi aproape 4.000 de jurnalişti au alergat de la un stand la altul pentru a transmite cele mai noi informaţii despre produsele lansate.

Evenimentul cel mai aşteptat a fost cel al sud-coreenilor de la Samsung. Cel mai mare producător de telefoane mobile din lume a renunţat să mai organizeze un eveniment separat pentru lansarea vârfurilor de gamă Galaxy şi a prezentat în cadrul expoziţiei telefoanele Samsung Galaxy S7 și Samsung Galaxy S7 edge. Telefoanele au ecrane cu diagonale de 5,1 inci, respectiv 5,5 inci, şi sunt construite din sticlă și metal. Acestea dispun de o nouă tehnologie care permite o viteză mai mare de încărcare a bateriei, au o cameră foto performantă, iar slotul pentru cardul SIM le permite utilizatorilor să adauge un card microSD cu capacitate de stocare de până la 200GB. Terminalele sunt rezistente la apă şi praf şi vor fi disponibile în prima parte a lunii martie.

 

 

Un telefon mult mai interesant au prezentat rivalii de la LG. Modelul G5 are o carcasă metalică, subțire, care permite îndepărtarea bateriei şi poate fi transformat într-un aparat de fotografiat digital sau player Hi-Fi. LG G5 are două camere performante, iar cea principală oferă un unghi de vizualizare care este de aproximativ 1,7 ori mai mare decât cele de la camerele de smartphone existente . Acest lucru înseamnă că utilizatorii pot capta mai ușor peisaje, clădiri mai înalte sau grupuri mai mari fără a fi nevoie să se îndepărteze de subiect. Este clar că LG a înţeles că utilizatorii vor telefoane inedite, iar G5 ar putea reprezenta un mare succes pentru companie.

Atât telefoanele Samsung, cât şi LG G5 pot fi conectate la dispozitive de realitate virtuală. De asemenea, ambele companii au lansat camere cu filmare 360 de grade. În ceea ce priveşte cea mai mare problemă a smartphone-urilor, durata redusă de viaţă a bateriilor, companiile au prezentat soluţii care măresc eficiența bateriei prin îmbunătățirea consumului de energie a aplicațiilor. Este şi cazul celor de la Sony care au prezentat telefoanele Xperia X, Xperia X Performance și Xperia XA.

Japonezi au montat pe telefoane procesoare Qualcomm Snapdragon de ultimă generaţie, camere care te lasă să îți alegi subiectul, iar apoi îi prezice mișcările, pentru ca tu să poți surprinde acțiunea într-o focalizare perfectă şi managementul inteligent al bateriei, care asigură o durată de viață de până la două zile.

O demonstraţie interesantă a fost făcută de chinezii de la Oppo. Aceştia au prezentat o tehnologie care permite încărcarea completă a bateriei unui smartphone în 15 minute. Tehnologia va fi disponibilă doar pe telefoanele companiei, însă nu au anunţat de când. Un dispozitiv interesant de la Sony care va fi disponibil din vară este Xperia Ear. Acesta este descris ca o nouă generație de căști wireless, însă este mai mult decât atât. Xperia Ear se conectează la telefonele Android via NFC sau Bluetooth şi oferă informatii despre program, despre vreme sau despre cele mai recente știri.

Telefoane noi au mai lansat şi cei de la Lenovo, HTC şi ZTE, însă un telefon care merită mai multă atenţie este Cat S60. Acesta este primul smartphone din lume cu cameră foto termică integrată, acesta fiind în același timp smartphone-ul cu cea mai mare rezistență la apă. Camera foto poate identifica nivelul de căldură și poate măsura temperaturile de suprafață de la o distanță de la 15 m până la 30 m. În plus, camera le permite utilizatorilor să vizualizeze diferite obiecte în atmosferă obscură, cum ar fi fumul, oferind o serie de beneficii pentru profesioniștii din domeniul construcțiilor, lucrătorilor din domeniul public, amatorilor de sporturi în aer liber, dar și pentru intervențiile de urgență.

Noul Cat S60 este rezistent la apă, la adâncimi de până la 5 m, timp de o oră. Telefonul va fi disponibil anul acesta. Deşi producători aduc noi inovaţii telefoanelor, utilizatorii încă aşteaptă modelul revoluţionar care să producă o schimbare majoră în piaţă, aşa cum a făcut Apple cu iPhone în 2007.

Tablete noi

La capitolul tablete, o piaţă care este în scădere, merită menţionat modelul ZTE Spro Plus care vine cu un mini proiector integrat. Tableta are un ecran de 8,4 inci, proiectorul are 500 de lumeni, iar bateria rezistă până la şase ore. Huawei a prezentat MateBook, un dispozitiv 2-în-1 cu ecran de 12 inci care rulează Windows 10. Acesta se laudă cu cea mai rapidă recunoaștere a amprentei din industrie şi poate fi utilizat nouă ore consecutiv pentru navigare web sau 29 ore de redare a muzică. Lenovo a dezvăluit TAB3 10 Business, o tabletă Android concepută pentru a fi utilizată în mediul profesional, precum și TAB3 7 și TAB3 8, primele serii de tablete Lenovo dedicate întregii familii.