Totodată, poate schimba îngrijirea sănătății în moduri care ar putea fi greu de controlat.

În anii 60, cei care urmăreau serialul Star Trek au fost uimiți când Dr. Leonard „Bones” McCoy a scanat corpul unui pacient folosind un dispozitiv portabil „tricorder” a cărui inteligență artificială a generat rapid un diagnostic.

În ultimii ani, entuziasmul legat de inteligența artificială în domeniul sănătății a fost temperat de o doză mare de teamă: vor fi înlocuiți medicii de roboți lipsiți de căldura umană și intuiția, parte integrantă a vindecării?

Acest lucru se va afla curând. Progresele tehnologice majore din ultimii ani înseamnă că IA ajunge în medicină mai repede decât am crezut. În unele privințe, este deja aici.

„În prezent IA este folosită și în curând vom vedea mult mai multe aplicații. Inteligența artificială va fi încorporată în aproape toate aspectele îngrijirii sănătății”, prezice Thomas M. Maddox, medic cardiolog și vicepreședinte al produselor digitale și inovației la BJC HealthCare și la Universitatea Washington din St. Louis.

Bugetele tehnologice IA la companiile de îngrijire a sănătății sunt de așteptat să crească la 11% în acest an, de la 6% în 2022.

IA duce la progrese masive în cercetare, care vor transforma sănătatea

Termenul IA se referă la instrumente computerizate care imită aspecte ale inteligenței umane, învățând continuu de-a lungul timpului așa cum fac oamenii.

Siri și Alexa folosesc inteligența artificială pentru a vă răspunde la întrebări, iar companiile de carduri de credit se bazează pe IA pentru a identifica modele de cumpărături care ar putea indica o fraudă, scrie Prevention.

Există mai multe tipuri de IA: unul este învățarea profundă, care detectează modele pe care oamenii le-ar putea rata. Un altul, cunoscut sub numele de IA generativă (ChatGPT este cel mai cunoscut exemplu), folosește o mulțime de date pentru a crea conținut nou.

Inteligența artificială duce deja la progrese masive în cercetare, care vor transforma sănătatea, spune medicul Lee Schwamm, profesor de bioinformatică și științe ale datelor și director șef de sănătate digitală la Yale School of Medicine.

De exemplu, experții știu că fiecare proteină tridimensională din ADN-ul uman are o formă unică, iar această înțelegere a dus la crearea unor medicamente și vaccinuri care se leagă de o anumită proteină.

”Dar era imposibil de vizualizat, până la IA, care a permis asta, deschizând ușa către medicamente mai țintite și mai eficiente. Acest lucru este uluitor”, spune dr. Schwamm.

IA va citi scanările CT și razele X mai bine decât oamenii

Poate că cel mai bun mod în care IA este deja folosită este la interpretarea razelor X, scanărilor CT și a altor imagini. „Algoritmii pe care îi folosește IA sunt foarte potriviți pentru a privi o imagine și pentru a identifica un model”, spune dr. Maddox.

Studiile arată că IA găsește în mod regulat pete în mamografii pe care chiar și medicii le-au ratat, iar atunci când IA este adăugată colonoscopiilor în timp real, se găsesc mult mai mulți polipi.

Radiologii apreciază asistența AI în citirea imaginilor, deoarece două „capete” se dovedesc mai bune decât unul singur, spune dr. Maddox. Într-un studiu în care AI a dat o primă citire radiografiilor toracice, imaginile semnalate i-au ajutat pe radiologi să prioritizeze pacienții cu potențiale probleme și să revizuiască acele scanări în mai puțin de trei zile, decât în cele 11 zile necesare în mod normal.

Doctor / Sursă: Dreamstime

IA va diagnostica și va sugera tratamente

Deși este încă la început, IA poate fi folosită pentru a aduna informații din diverse surse, pentru a ajunge la concluzii inteligente. IA generativă este o parte importantă a acestui lucru.

„Nu îi spunem numai „Uită-te la aceste imagini și sintetizează informațiile”, ci și „generează un raport lizibil pentru a ne spune ce vezi”, spune Dr. Maddox.

Instrumentul IA a primit intrări regulate, inclusiv rezultate ale testelor de laborator, semne vitale, rapoarte ale asistentelor, istorice medicale și alți factori pentru toți pacienții, apoi a emis alerte pentru toți cei care prezentau semne de declin, astfel încât medicii să poată schimba tratamentul.

La peste 35.000 de pacienți de peste 2,5 ani, au existat cu 16% mai puține decese în cele 30 de zile de după alertă, salvând 520 de vieți, au raportat oamenii de știință.

De asemenea, IA poate propune în curând planuri de tratament pentru pacienți, deși tehnologia nu este încă stabilă.

IA va identifica focare timpurii de boli contagioase

Odată cu bolile emergente, informații importante sunt difuzate în întreaga lume.

După cum a observat Medical Science Monitor, algoritmii IA ar putea rezolva toate aceste informații și ar putea semnala germenii cu potențial pandemic.

Încă din decembrie 2019, înainte ca semnalele roșii despre COVID-19 să ajungă în întreaga lume, un sistem online de supraveghere a bolilor infecțioase a menționat un grup suspect de simptome, asemănătoare pneumoniei, se arată în editorial.

Dacă IA ar fi existat, ar fi putut alerta epidemiologii, care și-ar fi putut îndrepta eforturile din timp către identificarea și apoi încetinirea răspândirii COVID.

IA va face îngrijirea sănătății mai eficientă și mai prietenoasă pentru pacient

BJC HealthCare testează în prezent un sistem care utilizează IA într-o vizită la clinică pentru a documenta interacțiunea.

IA ar putea genera un rezumat al vizitei în limba preferată a pacientului și la nivelul său de cunoștințe. Dr. Maddox își imaginează medicii cerând IA să rezume fișa unui pacient, cu doar câteva minute înainte de programare, astfel încât să poată înțelege cele mai mari preocupări.

Experții cred că AI ar putea îmbunătăți considerabil programările la medic. De asemenea, va putea face evaluări mai precise bazate pe numeroase date istorice și despre pacienți, spune dr. Maddox. Ar putea fi folosită și pentru a urmări diferitele teste de urmărire pentru care pacienții trebuie programați.

Există și probleme

Printre acestea se numără și împiedicarea părtinirii în ceea ce privește vârsta, rasa, care se pot strecura în concluziile IA.

Inteligența artificială nu gândește de la sine, ci învață din datele din trecut, așa că „multe dintre prejudecățile care apar în modul în care funcționăm în societate pot apărea și vor apărea în IA”, spune Yolonda Wilson, profesor asociat la Centrul pentru Etica în Îngrijirea Sănătăţii de la Universitatea St. Louis.

De exemplu, spune ea, datele medicilor au dezvăluit că unele intervenții nu sunt recomandate persoanelor în vârstă, chiar dacă sunt suficient de sănătoși.

Se presupune că femeile își exagerează problemele, iar oamenii de culoare nu sunt văzuți ca fiind la fel de afectați de durere ca albii. Temerile lui Wilson sunt justifcate: atunci când IA a fost solicitată într-un studiu să identifice pacienții despre care se așteaptă să folosească mai mult asistență medicală în viitor, astfel încât să-i îndrume către programele de management al îngrijirii potrivite, mai puțini oameni de culoare au fost indicați.

În prezent, IA este predispusă la greșeli. Un studiu recent a adresat ChatGPT câteva zeci de întrebări despre medicamente și a constatat că acesta a oferit informații incorecte sau incomplete în aproape trei sferturi din timp.

O altă problemă este că computerele pot fi prea meticuloase, semnalând lucruri care de fapt nu vor cauza probleme de sănătate, ceea ce poate duce la anxietate inutilă pentru pacienți, spune dr. Maddox.