Acum, această revoluție tehnologică mult așteptată și prea bruscă este gata să răstoarne economia, scrie Businessinsider.

Un raport al Goldman Sachs din luna martie spunea că peste 300 de milioane de locuri de muncă din întreaga lume ar putea fi perturbate de inteligența artificială. În paralel, firma globală de consultanță McKinsey a estimat că cel puțin 12 milioane de americani vor trece într-un alt domeniu de activitate până în 2030.

O „furtună distructivă, dar creativă”, care va pune în dificultate nenumărate firme și va da viață unor noi industrii, a calificat-o economistul Joseph Schumpeter. În următoarele decenii, se estimează că inteligența artificială negenerativă și generativă va adăuga între 17 trilioane și 26 trilioane de dolari economiei globale. Și, cel mai important, multe dintre locurile de muncă care vor fi pierdute vor fi înlocuite cu altele noi.

Revoluția IA ar putea fi dureroasă

Acest val tehnologic este în creștere și suntem doar la începutul acestei tulburări, care se va răsfrânge pe piața muncii și în economia globală. Ar putea fi o transformare la fel de puternică precum revoluția industrială și ascensiunea internetului.

Schimbările ar putea crește nivelul de trai, îmbunătățind productivitatea și accelerând oportunitățile economice, dar acest viitor roz nu este garantat. Dacă guvernele, șefii companiilor și lucrătorii nu se vor pregăti în mod corespunzător pentru asta, revoluția AI ar putea fi dureroasă. Adoptarea unei tehnologii inovatoare este adesea greu de prezis.

De exemplu, internetul: în 1995, Newsweek a publicat un articol intitulat „De ce Web-ul nu va fi Nirvana”, susținând că biletele de avion și cărțile nu vor fi cumpărate niciodată de pe internet. În același an, Bill Gates a fost întrebat de David Letterman: „Ce zici de chestia asta cu internetul?” Trei ani mai târziu, pe măsură ce internetul devenise cunoscut, economistul Paul Krugman a declarat că influența lui nu va fi mai mare decât cea a unui fax.

Acum este clar că efectele internetului au fost prost calculate. O parte din motivul scepticismului inițial a fost că influența internetului a fost, la început, inegală și lentă, dar a crescut rapid, pe măsură ce oamenii au aflat cum funcționează.

Apariția IA are necunoscute similare

Apariția IA prezintă necunoscute similare, dar curba de creștere devine clară mult mai rapid. În 2017, McKinsey a estimat că modelele de limbaj robuste, cum ar fi GPT-4, vor fi dezvoltate până în 2027.

Aparent peste noapte, IA generativă creată de OpenAI a fost integrată în produsele Microsoft și, în decurs de câteva luni, giganții corporativi, inclusiv Amazon, AT&T, Salesforce și Cisco, s-au grăbit să încorporeze instrumente AI de nivel enterprise.

Cel mai recent raport al lui McKinsey a prezis că undeva între 2030 și 2060, jumătate din sarcinile de lucru de astăzi vor fi automatizate. Cea mai bună presupunere a lor cu privire la momentul în care se va întâmpla acest lucru, anul 2045, este cu aproape un deceniu mai devreme decât se estimase anterior.

83 de milioane de locuri de muncă vor fi pierdute în următorii cinci ani

Pe măsură ce adoptarea  IA crește, la fel și efectele în aval ale tehnologiei. Forumul Economic Mondial a estimat că 83 de milioane de locuri de muncă la nivel mondial vor fi pierdute în următorii cinci ani din cauza inteligenței artificiale, cu 69 de milioane de locuri de muncă nou create.

Chiar și oamenii care își vor păstra locurile de muncă vor experimenta o schimbare masivă în modul în care muncesc: Forumul Economic Mondial spune că 44% din competențele de bază ale lucrătorilor se așteaptă să se schimbe în următorii cinci ani.

Boom al productivității

În 1987, economistul Robert Solow a declarat: „Puteți vedea era computerelor peste tot, nu și în statisticile privind productivitatea”. „Paradoxul productivității” lui Solow a scos în evidență un puzzle-cheie al erei computerelor. Chiar și cu investiții mari în tehnologia informației și în computere, statisticile oficiale au arătat că lucrătorii nu produceau mai mult pe oră.

Aceste argumente pot părea un motiv convingător pentru a ne îndoi de câștigurile productivității inteligenței artificiale, dar există motive întemeiate de a spune că cea mai recentă revoluție ar putea produce câștiguri mai rapide. Adoptarea în masă a internetului a necesitat software, protocoale de rețea, infrastructură și dispozitive. A durat ceva timp pentru ca fiecare casă și birou să aibă computere și acces la internet.

Adoptarea IA s-ar putea întâmpla mult mai rapid

Astăzi, adoptarea AI s-ar putea întâmpla mult mai rapid, deoarece infrastructura tehnologică este deja aici. În plus, spre deosebire de ciclurile hype din jurul cripto sau al metaversului, AI ajunge la maturitate. Are deja utilizări practice, motiv pentru care sute de milioane de oameni integrează deja tehnologia în fluxurile lor de lucru de zi cu zi.

De asemenea, stratificarea AI peste tehnologiile preexistente poate debloca câștiguri exponențiale, așa cum combinația dintre internet, tehnologia GPS și smartphone-uri ne-a schimbat lumea. Pulverizatoarele cu laser care folosesc IA, GPS și tehnologia tractorului pot curăța câmpurile de buruieni, eliminând nevoia de erbicide sau de echipe mari de oameni.

În plus, IA integrată în instrumentele avansate de imagistică are potențialul de a diagnostica și a trata cancerul.

Pregătire pentru viitor – mai rapidă și mai inteligentă

Toate acestea sunt vești grozave, dar revoluția IA nu poate fi ignorată. Ritmul rapid al avansării și adoptării AI face această schimbare  complet diferită de revoluțiile industriale anterioare.

Nu va fi la fel de simplu ca muncitorii din fabricile de textile să fie înlocuiți cu războaie mecanizate, dar această revoluție tehnologică mult așteptată este gata să răstoarne economia.