În primele trei luni ale anului, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a efectuat circa 5.000 de controale în urma cărora a aplicat amenzi în valoare de 2,47 mil. lei. Spre comparaţie, suma ajunsă în bugetul de stat de pe urma acestor sancţiuni reprezintă peste 80% din valoarea amenzilor aplicate pe tot parcursul anului trecut şi aproape dublu faţă de rezultatele din 2014. „Controalele s-au intensificat foarte mult. Noi avem o colaborare foarte bună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Dacă la controalele realizate de ei se găsesc aspecte de competenţa noastră, ne sesizează automat şi noi la fel“, a declarat Nelu Stelea, inspectorul general al ISC, într-un interviu acordat în exclusivitate revistei Capital.

Luna trecută, instituţia de control a detaşat din ţară circa 12 inspectori în Bucureşti, zona cu cea mai intensă activitate în construcţii, unde inspectoratul are un număr insuficient de inspectori. Motivul suplimentării personalului a fost acela al unei ample acţiuni de inventariere a lucrărilor realizate în Bucureşti şi Ilfov, care lipseau din baza de date a inspectoratului. „Urmează ca în trimestrul trei să demarăm efectiv controale pe toate imobilele găsite de noi şi care nu erau în baza de date“, spune Nelu Stelea.

Anul trecut, în urma unor controale similare realizate de instituţie în zona de nord a Bucureştiului, pe sectorul rezidenţial, au fost date circa 2.500 de somaţii care se referă la taxe neachitate de investitorii imobiliari în anul 2010. Dezvoltatorii sunt obligaţi să plătească o taxă de 0,1% din valoarea lucrărilor autorizate, care acoperă cheltuielile cu controlul statului, la care se adaugă o taxă suplimentară în cuantum de 0,5% din valoarea autorizată, din care jumătate se achită la momentul începerii lucrărilor şi jumătate la recepţionarea acestora. Trebuie menţionat că din septembrie anul trecut cota de taxare a fost redusă de la 0,7% la 0,5%. „Aproximativ jumătate dintre cei vizaţi şi-au achitat aceste contribuţii de bună voie, cu penalităţile aferente, iar restul au fost trimişi în instanţă“, adaugă Nelu Stelea.

Cazul Cosmopolis

Inspectorul general al ISC susţine că în urma acestor controale a sesizat faptul că dezvoltatorul Cosmopolis, unul dintre cele mai mari ansambluri rezidenţiale din ţară, nu şi-a achitat taxele datorate insituţiei timp de cinci ani, perioadă în care s-au acumulat datorii de circa 600.000 lei, fără penalităţi. Inspectorii au mai constatat nereguli şi în privinţa parcării subterane din complex.

Reprezentanţii Opus Land Development, dezvoltatorul cartierului din Ştefăneştii de Jos, spun că, în ultimele săptămâni, au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii ISC pentru a identifica şi cuantifica eventualele plăţi neefectuate, situaţia urmând a fi clarificată şi remediată în perioada imediat următoare. (Mai multe pe acest subiect puteţi citi aici)

Mai mulţi inspectori

În privinţa neregulilor semnalate de ISC la una dintre parcările subterane, dezvoltatorul menţionează că acestea nu sunt de ordin tehnic, ci de ordin administrativ, mai exact lipsa unor documente.

Înmulţirea activităţilor de control pune presiune pe inspectorii ISC, al căror număr s-a redus de la circa 1.000, câţi erau în perioada de vârf a pieţei imobiliare, la circa 270 de persoane în prezent.

Nelu Stelea a obţinut suplimentarea personalului cu încă 198 de oameni, care urmează a fi angajaţi în următoarele două luni. Bugetul instituţiei pentru acest an, în valoare de circa 145 mil. lei, ţine cont de această schimbare în organigrama instituţiei. Astfel, numărul de inspectori urmează să crească la 410, din care circa 35 vor deservi biroul din Bucureşti.

„Pentru a avea o colectare mai bună, vom deschide conturi şi la nivel judeţean, nu doar la nivel regional, cum este acum. Pentru aceste conturi avem nevoie de 41 de economişti. Pe model similar, pe fiecare judeţ am înfiinţat un compartiment de urbanism, pentru a controla mai bine emiterea autorizaţiilor de construire pe fiecare unitate administrativ teritorială“, explică Nelu Stelea.

În toamnă, inspectorul general speră să obţină o nouă suplimentare de personal, în contexul în care formarea inspectorilor durează între opt luni şi un an.

289 milioane de lei a încasat ISC anul trecut de pe urma cotelor de 0,1% şi de 0,5% din valoarea autorizată a construcţiilor. O mare parte din bani rămân în bugetul instituţiei


În următoarele două luni, vom angaja încă 135-140 de inspectori, din care circa 35 vor lucra pentru biroul din Bucureşti.

Nelu Stelea, inspector general, ISC