Veniturile bugetare obtinute din taxarea (directa si indirecta) a firmelor se ridica la aproximativ 25% din PIB. In acelasi timp, arieratele fiscale ale firmelor reprezinta aproximativ 12% din PIB, conform „Early Warning Report” (editat de Societatea Academica din Romania -SAR). A crescut ponderea datoriilor din zona privata, spune conf. univ. dr Liviu Voinea, expert economic SAR, si da exemplul bugetului asigurarilor sociale, unde arieratele private au crescut de trei ori ca pondere fata de totalul datoriilor (30% fata de 10% in 1996). Indisciplina financiara reprezinta una din principalele frane in calea cresterii economice sanatoase si sustinute”, adauga conferentiarul Voinea.
Tot mai multe voci din interiorul Directiei Generale a Finantelor Publice Bucuresti (DGFP) spun ca sefii Fiscului intretin indisciplina financiara. Referentul Gheorghe Constantinescu spune ca reesalonarile continua sa fie la ordinea zilei, desi acum se numesc „conventii”: „Aceeasi Marie cu alta palarie: in urma scandalului din presa, directiile fiscale incheie „conventii” cu firmele, multe dintre acestea private, prin care acestea din urma se obliga sa isi plateasca datoriile in transe, intr-un timp stabilit de comun acord”. Adica esalonat. Informatia este confirmata de Adrian Conac, seful Serviciului executare silita din cadrul Directiei Finantelor Publice Bucuresti, care spune ca acesta este numai un exemplu dintr-un set de practici care ajuta firmele cu datorii sa scape ieftin; o tehnica foarte des intalnita lezeaza direct Serviciul de executare silita, sustin ei. Acest departament este ultima veriga in lantul colectarii banilor la buget, dar, asa cum sustin cei doi reprezentanti citati, „suntem impiedicati in a ne face treaba chiar de catre celelalte servicii din cadrul directiei”. „Primim la executare silita datorii a caror vechime este de ordinul lunilor si chiar mai vechi de un an de zile, cu toate ca legea prevede altfel. Suntem astfel pusi in situatia de a incepe executarea silita la firme care intre timp si-au schimbat sediile, si-au cesionat actiunile catre alte persoane sau nu mai functioneaza”, acuza cei doi.
O societate cu nume inrudit companiei nationale de arme, inregistrata in Insulele Virgine, este data la executare silita in iunie 2002, desi societatea figureaza inchisa la de la sfarsitul anului trecut. Un al caz, Rio Soft. Aceasta societate a scapat un an de grija Fiscului doar plimband o hartie intre Oficiul registrului Timis si Oficiul Bucuresti. Inregistrata chipurile la Timis, firma nu a fost luata nici in evidenta Directiei Fiscale din Bucuresti, nici din Timis. Datoriile acestei firme au fost transmise intr-un tarziu la executare, insa in scurt timp, conducerea a cerut falimentul. Olguta Dejoianu, director Administare Mari Contribuabili, spune ca data fiind schimbarea de sediu, Fiscul trebuie sa stabileasca mai intai competenta teritoriala.

Secretul fiscal acopera datorii de miliarde de lei

In vreme ce firme mici sunt amendate pentru o reglementare interpretabila, firme cu zeci de datorii scapa prin vanzarea catre cetateni care se plimba prin firme. Rel Tobacco a vandut tigari Maro fara a achita ultimele obligatii fiscale. Acumuland datorii de peste 60 de miliarde lei, asociatul roman vinde firma lui Mohamed B. Hussain. Acesta are alte sase firme Itefac, Dreames ‘95, Constef Impex, Roby Feltrading, Perfect Industrial Machines, Hingin Impex, cumparate cu un pasaport eliberat ba de Irak, ba de Liban, in care data nasterii este ba Anul Nou din 1970, ba 05.05.1970, altadata are 23 de ani. si nimeni nu observa. Firma isi face de cap, iar cand datoriile ajung la executare, ia actionarul de unde nu-i. Doina Popescu, directorul DGFP, a cerut falimentul, justificandu-l ca unica modalitate de a recupera banii statului. Emil Gaina, consilier la Executare silita, declara insa ca, astfel, conducerea DGFP incerca sa se spele pe maini, inchidea cazul, iar oalele s-ar fi spart, mai tarziu, in capul Serviciului de executare silita. Gaina considera ca acest caz trebuia dat pe mana Politiei. Ulterior sesizarii Capital, Garda Financiara face public acest caz. Ceea ce este informatie de interes public pentru Garda Financiara reprezinta secret de serviciu pentru DGFP. Aceasta directie nu a organizat nici macar o conferinta de presa din 1998 pana in prezent.
Secretul fiscal a ajuns sa fie invocat pentru a acoperi datorii de miliarde de lei datorate bugetului si fraude care nu sunt semnalate politiei, iar functionarii care vorbesc cu presa sunt sanctionati. Dan Maruntelu, Emil Gaina, Viorica Bistea au fost dati spre cercetare la Comisia de disciplina pentru ca au vorbit cu revista Capital. In afara unei concluzii sumare – cum ca „unele sesizari se confirma”, Ministerul Finantelor Publice (MFP) tace. Corpul de Control al primului-ministru ne raspunde, dupa mai bine de o luna, ca a trimis la MFP spre analiza cazurile semnalate de Capital. „Ca pe vremea lui Ceausescu, remarca referentul Gh. Constantinescu, cand sesizarile se intorceau spre rezolvare la cei reclamati”. Singurii trasi la raspundere raman, deocamdata, cei care au vorbit cu ziaristii.    
Consilierii de la executare silita acuza conducerea DGFP Bucuresti
seful Serviciului de executare silita din DGFP Bucuresti, Adrian Conac (stanga), si referentul Gheorghe Constantinescu din cadrul aceluiasi serviciu acuza „anomaliile si abuzurile” din Fisc.

„Retinerea fara nici o baza legala a dosarelor de executare silita, cu lunile, in birourile conducerii: ni se spune ca sunt asteptati reprezentantii firmelor sa vina la discutii.
Procedura impune ca documentele sa fie semnate de conducere. Predam dosare la semnat, dar nu ni se elibereaza numar de inregistrare, iar conducatorii ne raspundeau, nonsalant, ca dosarele nu sunt in mape;
Actele de control ajung la Serviciul de executare la intervale foarte mari de timp, de la sase – noua luni la un an si jumatate de la data constatarii. De ce? Consideram ca un agent economic are timp suficient sa isi lichideze afacerile, iar noi sa luptam cu fantome pentru o cauza pierduta.
Nici o idee, o propunere pentru bunul mers al serviciului nu se ia in considerare, iar cel care insista este imediat remarcat si incep sicanele. Recunoasterea meritelor se face direct proportional cu aprecierea conducerii si invers proportional cu aportul la realizarea veniturilor la bugetul de stat”.