Noua înșelătorie de pe WhatsApp

Poliția din Nürnberg a inițiat o operațiune de amploare pentru a dizolva o bandă infracțională ce recurgea la metoda frauduloasă a mesajelor de tipul „Salut, mamă! Telefonul meu mobil s-a stricat, acesta este noul meu număr”.

Mulți oameni au primit mesaje pe WhatsApp în care propriul copil, chipurile, le cere bani.

Poliția judiciară din Nürnberg a reușit să elucideze mai multe infracțiuni comise de o bandă de infractori la nivel național.

Frauda comisă de aceștia a dus la pierderi de peste 370.000 de euro pentru victime. Conform anchetei, șeful bandei, un tânăr de 21 de ani din Nürnberg, se află în custodie, conform declarațiilor anchetatorilor.

Conform investigației, infractorii online au utilizat două scheme de escrocherie pentru a obține bani. Au contactat victimele prin WhatsApp sau SMS, pretinzând că sunt copiii lor. Pe parcursul conversației, au solicitat victimelor să efectueze plăți prin transfer bancar.

Prin urmare, conform poliției, banda dispunea de o rețea formată din cel puțin 50 de agenți financiari care puneau la dispoziție conturile lor bancare în schimbul unei taxe.

WhatsApp
WhatsApp / SURSA FOTO: Dreamstime

Escrocii se dădeau drept angajați ai unei bănci

În cadrul celei de-a doua scheme de înșelăciune, infractorii se prezentau telefonic ca fiind angajați ai unei bănci. Se presupune că, la acea dată, aceștia aveau deja acces la conturile online de banking ale victimelor.

În timpul convorbirii, infractorii reușeau să convingă victimele să autorizeze plăți folosind procedura TAN.

Șeful bandei a fost capturat de anchetatori în toamna trecută, după ce a fost surprins călătorind fără bilet într-un tren aproape de Würzburg, scrie ziarulromanesc.de. La momentul respectiv, acesta folosea o identitate falsă, iar anchetatorii au reușit să confirme identitatea sa corectă folosind amprentele digitale.

Poliția din Renania de Nord-Westfalia, printre altele, a emis un avertisment urgent cu privire la aceste tipuri de înșelăciuni și alte scheme similare.

Atenție! Dacă primești mesaje de pe WhatsApp de la presupuși membri ai familiei sau de la persoane apropiate, nu răspunde și evită să transferi bani în conturi bancare!

Mesajul de pe WhatsApp care nu trebuie deschis

Amintim că un mesaj spam a fost distribuit intens pe WhatsApp în România. Potrivit utilizatorilor care l-au primit, mesajul avertizează despre un malware periculos care pretinde că poate sparge un telefon în doar 10 secunde.

Mulți utilizatori s-au îngrijorat în urma unui mesaj primit pe WhatsApp. Conținutul spamului sugerează că vor fi încărcate pe aplicație „imagini cu luptele din așezările evreiești”.

Conform mesajului, aceste presupuse imagini sunt într-un fișier numit „Seismic Waves CARD”. Cu toate acestea, se recomandă să nu fie deschis. Conform avertismentului, fișierul conține un malware care ar putea compromite telefonul utilizatorului în doar 10 secunde și care „nu poate fi oprit în niciun fel”. Mai multe puteți citi aici.