Mesajul de pe WhatsApp i-a îngrijorat pe mulți utilizatori. Este vorba despre un spam potrivit căruia urmează să fie încărcate pe aplicație „imagini cu luptele din așezările evreiești”.

Mesajul de pe WhatsApp avertizează despre un malware periculos

Aceste presupuse imagini se află într-un fișier numit „Seismic Waves CARD”. Totuși, nu trebuie deschis, potrivit mesajului. Acesta conține un malware care ar avea capacitatea să spargă telefonul utilizatorului în doar 10 secunde și „nu poate fi oprit în niciun fel”.

„Atenție! Urmează să fie încărcate imagini cu luptele din așezările evreiești, pe WhatsApp. Fișierul se numește Seismic Waves CARD. Nu-l deschideți, vă va sparge telefonul în 10 secunde și nu poate fi oprit în niciun fel. Transmiteți informațiile familiei și prietenilor. Au vorbit despre asta la televizor. Începe și un atac cibernetic asupra noastră din tot felul de direcții”, era scris în mesaj.

Amintim că malware-ul este descris ca fiind o aplicație rău intenționată sau un cod care deteriorează sau perturbă utilizarea normală a dispozitivelor punct final.

Atunci când un dispozitiv este infectat cu malware, este posibil să vă confruntați cu:

  • accesul neautorizat;
  • compromiterea datelor;
  • blocarea accesului pe dispozitiv, dacă nu plătiți o răscumpărare.

Persoanele care distribuie malware, cunoscute sub numele de infractori cibernetici, sunt motivate de bani și vor utiliza dispozitive infectate pentru a lansa atacuri, cum ar fi obținerea acreditărilor bancare, colectarea informațiilor personale care pot fi vândute, vânzarea accesului la resursele informatice sau extorcarea informațiilor de plată de la victime.

WhatsApp
WhatsApp / SURSA FOTO: Dreamstime

Aplicația de mesagerie trece prin mai multe schimbări

Amintim că aplicația de mesagerie trece prin mai multe schimbări. WhatsApp va adăuga filtrelor pentru a ajuta utilizatorii să acceseze mesajele mai rapid, o funcționalitate similară cu cea deja existentă de mulți ani în Gmail.

Vor fi disponibile trei tipuri de filtre:

  • „Toate”;
  • „Necitite”;
  • „Grupuri”.

Aceste filtre vor fi pentru a afișa toate mesajele, doar cele necitite sau doar cele care provin din grupuri de discuții.

Filtrul „Toate” nu introduce nicio schimbare semnificativă, deoarece va afișa mesajele în același mod ca și până acum.

În schimb, filtrul „Necitite” va avea o utilitate limitată. Discuțiile cu mesaje noi sunt deja afișate în partea de sus a listei.

Cel mai util dintre toate este filtrul „Grupuri”, care va afișa exclusiv grupurile de discuții și va ascunde celelalte conversații.

Totuși, ar fi fost benefic și un filtru cu funcționalitate inversă – să afișeze doar conversațiile individuale, ascunzând grupurile de discuții.