Gazele naturale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,10% în luna iulie a acestui an faţă de iulie 2021, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Gazele, combustibilii și energia termică, în topul creșterilor

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 35,63% în iulie 2022 faţă de iulie 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost uleiul comestibil, cu creşteri de preţ de 51,86%, cartofii – 41,85% şi făina – 32,86%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 34,02%, apă, canal salubritate – 20,96% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,08%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna iulie din acest an faţă de iulie 2021.

De la lună la lună, în iunie cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul CFR – 20,92%, gaze cu 8,16% şi serviciile de transport aerian – 6,29%.

Luna trecută au fost produse alimentare care s-au ieftinit, cartofii cel mai mult, cu 12,32%, fasolea boabe şi alte leguminoase, cu 0,77% şi mălaiul, cu 0,04%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,04% iar la servicii de telefonie cu 0,13%.

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 14,96% în luna iulie a acestui an, de la 15,1% în iunie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 16,59%, cele ale mărfurilor alimentare au fost mai mari cu 16,05%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,33%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Perspective pentru perioada următoare în Europa

Atât economia americană, cât și cea europeană încetinesc ca răspuns la inflația în creștere, la întreruperile lanțului de aprovizionare, la invazia Rusiei în Ucraina și la sancțiunile impuse ca răspuns.

Dar, în timp ce economia americană încă afișează un impuls, principalele economii europene sunt în pragul recesiunii, iar încetinirea se va intensifica probabil pe măsură ce se apropie iarna și prețurile energiei vor crește și mai mult.

Germania, Franța, Italia și Marea Britanie vor intra probabil în recesiune înainte de sfârșitul anului, reducând consumul de motorină în industria prelucrătoare, transport de marfă și construcții.

Comercianții anticipează că economia europeană va intra într-o recesiune relativ severă, care va reduce semnificativ consumul regional de carburanți în cursul anului viitor.