Produsul Intern Brut, date ajustate sezonier, estimat pentru trimestrul I 2012 a fost de 145,19 miliarde lei preţuri curente, în scădere, în termeni reali, cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, în condiţiile în care, în ultimul trimestru din 2011, PIB-ul a înregistrat o scădere cu 0,2%, faţă de trimestrul III, la o valoare nominală de 148,88 miliarde lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
În cel de-al doilea trimestru din acest an economia a consemnat o creştere de 0,5%, faţă de trimestrul I, la o valoare de 149,51 miliarde lei, date ajustate sezonier, iar în trimestrul trei Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,5% faţă de trimestrul anterior, fiind de 153 miliarde lei.
Analiştii economici estimează o creştere economică uşor peste 0% pentru finalul acestui an.
La jumătatea lunii noiembrie, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BănciiNaţionale a României declara, pentru Agerpres, că se aşteaptă ca, la finalul acestui an, România să aibă creştere economică cuprinsă între 0,5 şi 1%. Acesta a spus că se aşteaptă la o creştere a cererii agregate în trimestrul 4 ”mai ales pe partea de consum, pentru că în T4 sunt două sărbători ale românilor, Crăciunul şi Anul Nou”.
Florin Eugen Şinca, de la BCR, estimează pentru acest an o creştere economică de 0% la fel ca şi Melania Hăncilă, economist şef al Volksbank România.
”Vom avea undeva apropiat de zero, uşor spre plus, dar oricum undeva spre 0,1% – 0,2%. Este stagnare şi nu putem să vorbim de creştere. Aceste cifre ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţi, care ar trebui să înţeleagă că nefăcând nimic, tot nimic o să şi obţinem. Acesta a fost şi mesajul Fondului Monetar Internaţional (FMI), care trage un semnal de alarmă să se facă ceva constructiv pentru a atrage, din nou, investiţiile către România. Cea mai pronunţată scădere a înregistrat-o sectorul agricol, dar au scăzut şi construcţiile şi surpriza negativă a venit de la industrie. După părerea mea, sectorul pe care o să-l vedem crescând este comerţul cu amănuntul, considerând datele lunare publicate de Institutul Naţional de Statistică. Această creştere probabil că a fost determinată şi de creşterea salariilor din sectorul bugetar’, a explicat reprezentantul Volksbank România.
Pe de altă parte, compania de evaluare a riscului Coface estimează o creştere economică de 0,5% pentru România în 2012.
Conform estimărilor din Prognoza de Toamnă 2012-2016 a Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), economia României va creşte anul acesta cu 0,7%, Produsul Intern Brut (PIB) urmând să ajungă la 608,5 miliarde lei (circa 134,326 miliarde euro la cursul zilei – n.r.).

A doua rectificare bugetară pe anul 2012, efectuată de Guvern la finele lunii octombrie, a fost fundamentată pe o creştere economică revizuită în scădere la 1%, faţă de nivelul de 1,2% luat în calcul la prima rectificare bugetară, în august 2012, în timp ce bugetul iniţial a fost construit pe o creştere de 1,8 – 2,3% pentru anul 2012.

Sursa: Agerpres