„Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2013, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,24 puncte procentuale. În comparaţie cu trimestrul similar al anului 2013, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 10.200”, se mai arată în comunicatul INS.

În primul trimestru din acest an, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţi de servicii (2,64%), respectiv în administraţia publică (2,55%). La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,13%), respectiv în hoteluri şi restaurante (0,30%), se precizează în comunicatul INS.

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 28% (10.800 de locuri) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total. Astfel, 6.200 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 4.600 în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.500 în învăţământ.

„Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată exprimată prin intermediul locurilor de muncă vacante în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv în tranzacţii imobiliare (10 locuri vacante pentru fiecare în parte)”, subliniază INS.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (+0,43 puncte procentuale), urmate de construcţii, respectiv sănătate şi asistenţă socială (+0,36 puncte procentuale pentru fiecare în parte). În activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi alte activităţi de servicii s-au înregistrat cele mai importante scăderi ale indicatorului (-0,24 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai relevante creşteri s-au regăsit în activităţile aferente industriei prelucrătoare (+1.900 locuri), urmate de cele de comerţ (+1.300), respectiv de sănătate şi asistenţă socială (+1.100). Activităţile economice care au cunoscut diminuări mai semnificative au fost cele de administraţie publică (-300 de locuri vacante), respectiv cele de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-200 de locuri vacante). "Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat creşteri în majoritatea activităţilor economice, cele mai accentuate au fost în alte activităţi de servicii (+2,25 puncte procentuale), respectiv în administraţia publică (+1,03 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cea mai importantă diminuare s-au aflat activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (-0,62 puncte procentuale)", se mai arată în comunicatul INS.

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri au fost în administraţia publică (+2.500 de locuri), învăţământ (+1.900), respectiv industria prelucrătoare (+1.600). În activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare s-a înregistrat cea mai semnificativă diminuare a indicatorului analizat (-600 de locuri vacante).