Pentru ca această construcție monumentală a infrastructurii să aibă succes și să permită adoptarea în masă a vehiculelor electrice, accesul la stațiile de încărcare trebuie făcut în mod echitabil pentru a sprijini toți șoferii, în special în zonele în care rezidenții folosesc parcările stradale. Pentru a realiza acest lucru va fi nevoie de stații de încărcare amplasate la marginea trotuarului, un tip de instalare limitat de costurile ridicate, dar și de trotuarele aglomerate. Pentru a face față acestor provocări, a apărut o nouă abordare: utilizarea infrastructurii existente, a stâlpilor de utilitate și iluminare stradală. Mai precis, sistemele de încărcare pentru vehicule electrice pot fi instalate pe stâlpi.

Mai multe orașe din SUA au ales varianta încărcătoarelor montate pe stâlp (PMC), dar doar unul, Los Angeles, a extins această soluție cu peste 450 de PMC-uri. Această metodă vine și cu cu unele avantaje, scrie weforum.

Costuri mai mici, mai multe încărcătoare

O cercetare recentă a constatat că, în comparație cu încărcătoarele montate la sol, PMC-urile sunt mult mai economice din punctul de vede al costurilor de instalare, cu aproape 55%, și aduc reduceri generale ale costurilor de 30% prin utilizarea conexiunilor electrice existente. Acest lucru înseamnă că pot fi instalate mai multe încărcătoare pentru același număr de companii publice și private. În plus, PMC-urile lasă un spațiu valoros pentru pietoni.

PMC-urile pot ajuta la distribuirea mai echitabilă a încărcătoarelor

Mai puțin de 10% dintre rezidenții din SUA benficiază de sisteme de încărcare publică a vehiculelor electrice situate în apropiere de casă. PMC-urile pot deservi șoferii fără acces la stații de încărcare lângă acasă.

Instalații mai eficiente și flexibile

Instalarea PMC-urilor poate fi finalizată în câteva ore, în comparație cu instalarea unei unități montate la sol, pentru care e nevoie de câteva săptămâni. În plus, modularitatea PMC-urilor permite relocarea încărcătoarelor la diferiți poli, foarte ușor.

Încărcarea montată pe stâlp oferă o abordare rentabilă și creativă pentru amplasarea și instalarea stațiilor publice de încărcare. În plus, constituie un instrument important care poate ajuta la extinderea accesului la încărcare în orașele din SUA.

Sus, la înălțime

PMC-urile pot fi montate la câțiva metri înălțime, pe un stâlp, oferind mai multe beneficii, inclusiv rezistență în zonele predispuse la inundații, evitarea actelor de vandalism și menținerea echipamentului departe de traficul din stradă.

Desigur, nu e o soluție universală, având în vedere că infrastructura stâlpilor de utilitate și a iluminatului stradal poate varia semnificativ de la un oraș la altul, iar instalațiile PMC, singure, nu pot satisface cererea.